Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 28 maart 2012

Met hetzelfde gemak, gooi je het in de afvalbak (NOT!)

Weggooien van eten doet me pijn in mijn hart. Dat probeer ik dus zoveel mogelijk te beperken. Ik bedenk al dagen van te voren wat ik de komende week ga eten (lekker burgerlijk, bepaald niet hip) en rijst of pasta weeg ik altijd keurig af. Uit de losse pols pak ik toch altijd weer meer dan dat ik eet. Houdt ik dan toch pasta over, dan gaat dat niet in de prullenbak, maar in de koelkast.  Een paar dagen later smaakt dat nog heerlijk in een salade, samen met de restjes uit de groentenla en de voorraadkast. Kost haast niets, ruimt lekker op en smakelijk, zeker als de zon schijnt! Dus maak deze salade, of pluk je eigen koelkast leeg en maak je eigen variatie. 

Tonijnsalade met pasta
 
Ingrediënten voor 4 personen
150g gekookte en afgekoelde pasta (of meer, wat jij wil)
Flinke hand boontjes, gedopt en gehalveerd
2 smaaktomaten in blokjes
Stukje komkommer, in halve plakjes
2 blikjes tonijn (op olie)
Stukje (punt)paprika, in  blokjes
(Eikenblad)sla
2 el (zelfgemaakte) mayonaise
2 el griekse yoghurt
1½ el kappertjes
2 eieren, gekookt
Paar ansjovisfilets
Peper en zout

Breng de eieren met koud water en een snuf zout aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de boontjes toe en draai het vuur uit. Na circa 7 minuten zijn de boontjes gaar en de eieren hardgekookt (maar check de boontjes voor de zekerheid al iets eerder). Giet af, laat de eieren schrikken en spoel ook de boontjes even af met koud water. Pel de eieren en snijd in partjes.
Meng yoghurt, mayonaise, versgemalen peper en zout in de slakom en schep de rest van de ingrediënten door de dressing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten