Er is altijd wel een goeie reden voor tarte tatin!
- Je hebt zin in tarte tatin
- Je wilt met minimale inspanning, maximaal resultaat
- Je hebt nog een oud rimpelig appeltje op de fruitschaal
liggen (weggooien is zonde)
- De vriezer was vol, het bladerdeeg móest er uit
- Er komen onverwacht mensen eten en je
wilt met bijna niets toch een lekker toetje maken
- Er ligt nog een peertje op de fruitschaal (out of the
box denken)
- Geen tijd voor boodschappen, maar wel voor een toetje!
- Er lagen appeltjes
in de fruitschaal van de sportschool (gratis is altijd goed, want het is crisis)
- De oven was nog warm, zonde om daar niets mee te doen!
- We hebben nog calvados over van de zomervakantie, daar
gaan we eens wat mee doen.
Tarte tatin voor 2 personen:
1 grote of 2 kleine appels, geschild, klokhuis verwijderd
en in vieren
2 blaadjes bladerdeeg
2 volle el suiker
Klont boter
Evt. wat kaneel
Evt. vanille
Evt. (ca. 50ml) calvados
Evt. scheutje wijn (vooral lekker wanneer je peer neemt
in plaats van appel)
Evt. ei(geel) om te bestrijken
Crème fraiche
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de suiker in een klein ovenvast pannetje
(bijvoorbeeld een steelpannetje, of een grotere pan wanneer je het voor meer personen maakt) op laag vuur smelten en karameliseren. Roer
niet in de pan, want dan gaat het kristalliseren. De pan af en toe walsen mag
wel. Blijf in de buurt, want het kan ineens snel gaan! Wanneer je een mooie
karamel hebt gekregen, haal je de pan van het vuur en wentel je de appel er
doorheen. Leg de bolle kant naar beneden. Verdeel de boter erover.
Leg de blaadjes bladerdeeg op elkaar en rol op een met
bloem bestoven werkblad uit tot de juiste grootte. Leg het bladerdeeg op de
appels en duw de hoekjes naar beneden. Bestrijk de bovenkant eventueel met
ei(geel). Zet de pan in de oven en bak circa 20-25 minuten totdat de bovenkant
mooi goudbruin is.
Keer de tarte tatin om op een bord. Serveer met een goeie
klodder losgeklopte crème fraiche (of wanneer dat toevallig niet in de koelkast
staat met een klodder dikke Griekse yoghurt, opgeklopte slagroom of
vanilleijs).
Ps. Zorg dus wel dat je altijd bladerdeeg in huis hebt en
iets van fruit op de fruitschaal. Dan komt het altijd goed!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten