Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 7 maart 2012

Altijd een reden voor tarte tatin!

Er is altijd wel een goeie reden voor tarte tatin! - Je hebt zin in tarte tatin
- Je wilt met minimale inspanning, maximaal resultaat
- Je hebt nog een oud rimpelig appeltje op de fruitschaal liggen (weggooien is zonde)
- De vriezer was vol, het bladerdeeg móest er uit
- Er komen onverwacht mensen eten en je wilt met bijna niets toch een lekker toetje maken
- Er ligt nog een peertje op de fruitschaal (out of the box denken)
- Geen tijd voor boodschappen, maar wel voor een toetje!
- Er lagen appeltjes in de fruitschaal van de sportschool (gratis is altijd goed, want het is crisis)
- De oven was nog warm, zonde om daar niets mee te doen!
- We hebben nog calvados over van de zomervakantie, daar gaan we eens wat mee doen.

Tarte tatin voor 2 personen:
1 grote of 2 kleine appels, geschild, klokhuis verwijderd en in vieren
2 blaadjes bladerdeeg
2 volle el suiker
Klont boter
Evt. wat kaneel
Evt. vanille
Evt. (ca. 50ml) calvados
Evt. scheutje wijn (vooral lekker wanneer je peer neemt in plaats van appel)
Evt. ei(geel) om te bestrijken
Crème fraiche

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de suiker in een klein ovenvast pannetje (bijvoorbeeld een steelpannetje, of een grotere pan wanneer je het voor meer personen maakt) op laag vuur smelten en karameliseren. Roer niet in de pan, want dan gaat het kristalliseren. De pan af en toe walsen mag wel. Blijf in de buurt, want het kan ineens snel gaan! Wanneer je een mooie karamel hebt gekregen, haal je de pan van het vuur en wentel je de appel er doorheen. Leg de bolle kant naar beneden. Verdeel de boter erover.
Leg de blaadjes bladerdeeg op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot de juiste grootte. Leg het bladerdeeg op de appels en duw de hoekjes naar beneden. Bestrijk de bovenkant eventueel met ei(geel). Zet de pan in de oven en bak circa 20-25 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Keer de tarte tatin om op een bord. Serveer met een goeie klodder losgeklopte crème fraiche (of wanneer dat toevallig niet in de koelkast staat met een klodder dikke Griekse yoghurt, opgeklopte slagroom of vanilleijs).

Ps. Zorg dus wel dat je altijd bladerdeeg in huis hebt en iets van fruit op de fruitschaal. Dan komt het altijd goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten