Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 4 maart 2012

Eenvoudig lekkere curry

Niet te pittig, niet te laf, niet te flauw en niet te straf. Gewoon een lekkere curry, maar wel eenvoudig om te maken. Geen kant-en-klare currypasta (want daar wordt tot mijn spijt in zo ontzettend veel recepten op teruggevallen), maar je hebt ook niet zo gek veel bijzondere ingrediënten of een keukenmachine nodig. Het is gebaseerd op een receptje van internet, maar dan beter (natuurlijk)! Pompoen-pinda-curry
Ingrediënten 4 personen
3 el pindakaas
2 tl tomatenpuree
Schil (geraspt) en sap van 1 limoen
2 citrusblaadjes (djeroek poeroet) (of schil en sap van limoen verdubbelen)
Ruime el vissaus
scheutje sojasaus
1 tl bruine suiker
1 bos koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes grof gehakt
2-3 rode pepers, ontpit en in halve ringen
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 cm gember, fijngehakt
2 el (zonne)bloemolie
2 rode uien in dikke halve ringen
800g pompoen, geschild en in vrij grove blokken
400ml kokosmelk
300g (wilde) spinazie
Handje taugé
Handje pinda’s grof gehakt
200ml kippenbouillon of water

Verhit de olie in de pan. Bak de ui enkele minuten aan. Voeg de pompoen toe en bak even mee.  Voeg ook de fijngehakte koriandersteeltjes, knoflook, gember, tweederde van de rode peper en tomatenpuree toe en bak kort. Voeg de pindakaas, bouillon, vissaus, sojasaus en suiker toe en laat de pindakaas al roerende in de saus oplossen. Voeg de kokosmelk toe, doe de deksel op de pan en laat zachtjes pruttelen. Voeg na 12 minuten de spinazie toe en laat al roerende kort slinken in de saus. Breng de saus zo nodig op smaak met extra vis- of sojasaus of nog een beetje pindakaas. Roer de laatste minuut de taugé door de saus. Serveer met rijst en bestrooi met de korianderblaadjes, de rest van de rode peper en de grof gehakte pinda’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten