Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

dinsdag 18 december 2012

Stoofpotje met bier

Mijn vorige recept was ook al een stoofpotje, dus ik kan er eigenlijk niet mee aan komen zetten. Maar ze zijn zo lekker en het is er de tijd van het jaar voor. Daarom doe ik het gewoon weer! Dit keer een zelf bij elkaar verzonnen potje. Het resultaat mocht er wezen, heerlijk zacht vlees in een mooie donkere saus.

Stoofpotje met bier
Ingrediënten voor 4 personen
600g runderstoofvlees (riblappen of sucade), in blokken
1 ui, in halve ringen
3 wortelen, in plakjes
Paar peperkorrels, geplet
150g gerookt spek, in reepjes
300g champignons, gehalveerd
Ruime el tomatenpuree
2 el bloem
2 flesjes bier (bijv. een abdijbiertje of oud bruin)
½ l bouillon
2 knoflooktenen, geplet
2 laurierblaadjes
Paar takjes tijm
Handje bladpeterselie, fijngesneden.

Doe vlees, ui, wortel, knoflook, laurier, tijm en peper in een kom met 1 flesje bier en laat (bij voorkeur) een nacht marineren.
Verwarm de oven voor op 125 graden. Verhit een beetje olie in de stoofpan en bak de spek enkele minuten. Haal de spek uit de pan. Bak vervolgens de champignons enkele minuten en haal ook uit de pan. Haal het vlees uit de marinade en dep droog. Verhit een klont boter in de stoofpan en bak het vlees (in gedeelten) rondom bruin. Voeg ui en wortel toe en fruit enkele minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat een minuutje bakken. Strooi de bloem over het vlees en laat enkele minuten garen. Voeg vervolgens de marinade, de rest van het bier, de bouillon, spek en champignons toe. Breng aan de kook en zet vervolgens (met deksel op de pan) circa 3 uur in de oven.  Kijk na circa tweeenhalf uur naar de saus. Is deze nog iets te dun, zet de pan dan zonder deksel op het vuur en laat de saus rustig inkoken. Betrooi met de peterselie en serveer met lekker brood en bijvoorbeeld koolsalade.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten