Mijn vorige recept was ook al een stoofpotje, dus ik kan
er eigenlijk niet mee aan komen zetten. Maar ze zijn zo lekker en het is er de
tijd van het jaar voor. Daarom doe ik het gewoon weer! Dit keer een zelf bij
elkaar verzonnen potje. Het resultaat mocht er wezen, heerlijk zacht vlees in een mooie donkere saus.
Stoofpotje met
bier
Ingrediënten voor 4 personen
600g runderstoofvlees (riblappen of sucade), in blokken
1 ui, in halve ringen
3 wortelen, in plakjes
Paar peperkorrels, geplet
150g gerookt spek, in reepjes
300g champignons, gehalveerd
Ruime el tomatenpuree
2 el bloem
2 flesjes bier (bijv. een abdijbiertje of oud bruin)
½ l bouillon
2 knoflooktenen, geplet
2 laurierblaadjes
Paar takjes tijm
Handje bladpeterselie, fijngesneden.
Doe vlees, ui, wortel, knoflook, laurier, tijm en peper
in een kom met 1 flesje bier en laat (bij voorkeur) een nacht marineren.
Verwarm de oven voor op 125 graden. Verhit een beetje
olie in de stoofpan en bak de spek enkele minuten. Haal de spek uit de pan. Bak
vervolgens de champignons enkele minuten en haal ook uit de pan. Haal het vlees
uit de marinade en dep droog. Verhit een klont boter in de stoofpan en bak het
vlees (in gedeelten) rondom bruin. Voeg ui en wortel toe en fruit enkele
minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat een minuutje bakken. Strooi de
bloem over het vlees en laat enkele minuten garen. Voeg vervolgens de marinade,
de rest van het bier, de bouillon, spek en champignons toe. Breng aan de kook
en zet vervolgens (met deksel op de pan) circa 3 uur in de oven. Kijk na circa tweeenhalf uur naar de saus. Is
deze nog iets te dun, zet de pan dan zonder deksel op het vuur en laat de saus
rustig inkoken. Betrooi met de peterselie en serveer met lekker brood en
bijvoorbeeld koolsalade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten