Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 14 maart 2012

Vlees noch vis

Na 3 dagen kan ik weer langzaamaan aan eten denken. Buikgriep. Maar ik heb weer trek! In vlees alleen nog niet echt en aan vis moet ik nog helemaal niet denken. Dan maar iets met groenten. Nu staat volgens de weergoden de lente op de stoep, dus wat is er beter dan een lekkere salade? Lekker als bijgerecht (bijvoorbeeld in de zomer bij de barbecue, of met een lamskoteletje), maar ook lekker als hoofdgerecht. Dit is eigenlijk meer een voorbeeld, want je kunt er natuurlijk eindeloos mee variëren (groene aspergetips, peultjes, pijnboompitten of (pistache)noten zijn er bijvoorbeeld ook erg lekker in). In plaats van quinoa kun je ook couscous of bulgur gebruiken, maar quinoa is toch wel echt lekkerder. Voor degene die quinoa nog niet kennen, je kunt het vinden in de natuurwinkel.
Quinoasalade
Ingrediënten voor 4 personen
150g quinoa
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
3 smaaktomaten, in blokjes
150g haricoverts, gedopt en gehalveerd
75 g rucola
Bosje basilicum
Bosje munt
Bosje koriander (ook als je er niet van houdt, een beetje geeft net wat meer pit aan de salade)
2 el rode wijnazijn
6 el goede extra vergine olijfolie
½ teentje knoflook gesnipperd
150g goede feta

Bereid de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Kook de haricoverts in enkele minuten beetgaar en giet af. Meng de quinoa met de haricoverts, bosui, tomaten, rucola, blaadjes basilicum, munt en koriander. Klop in een kommetje de dressing van de knoflook, azijn en olijfolie. Meng de dressing door de salade, breng op smaak met peper en zout en verkruimel de feta erover.

2 opmerkingen:

  1. Fre, ik heb deze salade twee weken geleden gemaakt toen we dachten dat de lente echt begonnen was. Dus deze salade is niet alleen lekker na een buikgriep, maar ook heerlijk in het zonnetje in de tuin met vers gebakken brood. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je dit receptje gemaakt hebt! Ik ga m komende week ook weer maken!

    BeantwoordenVerwijderen