Dit is een ideaal receptje voor wanneer je een keer teveel rijst hebt gekookt. Sterker nog, nasi smaakt beter met een restje, dan met vers gekookte rijst. Wanneer je vers gekookte rijst gebruikt krijg je namelijk kleffe nasi. Gebruik dus een restje of kook bewust extra veel wanneer je later in de week nasi wilt maken. Koop de kruiden die je ervoor nodig hebt en je hoeft (en wilt) nooit meer kant-en-klare nasikruiden gebruiken. Geloof me, het is veel lekkerder en het blijft een makkelijk recept.
Nasi
Ingrediënten voor 4 personen
400g gekookte en afgekoelde rijst (een restje dus)
(Evt.) 250g varkensvlees of kip in blokjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
3-4 tl sambal oelek
3 tl komijn
2tl koriander
3-4el ketjap manis
1 prei, in ringen
100g ham in blokjes
Ca. 200g taugé
Verhit een scheutje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloem) en bak ui en knoflook even aan. Voeg de sambal, komijn en koriander toe. Bak mee totdat de kruiden gaan geuren. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg de ketjap en een scheutje water toe.
Voeg wanneer het vlees gaar is de rijst toe en roer zodat het goed met de kruiden vermengd is. Voeg de prei en ham toe en warm enkele minuten mee. Roer de laatste minuut ook de taugé door de nasi en breng eventueel op smaak met extra ketjap.
Wanneer ik er vlees (bijvoorbeeld pittige drumsticks of kipsaté) bij serveer laat ik het vlees vaak achterwegen. Daarnaast voeg ik ook regelmatig wat in dunne reepjes gesneden witte kool toe aan de nasi en wat rode peper voor wat extra pittigheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten