Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 25 maart 2012

Rijst-restje

Dit is een ideaal receptje voor wanneer je een keer teveel rijst hebt gekookt. Sterker nog, nasi smaakt beter met een restje, dan met vers gekookte rijst. Wanneer je vers gekookte rijst gebruikt krijg je namelijk kleffe nasi. Gebruik dus een restje of kook bewust extra veel wanneer je later in de week nasi wilt maken. Koop de kruiden die je ervoor nodig hebt en je hoeft (en wilt) nooit meer kant-en-klare nasikruiden gebruiken. Geloof me, het is veel lekkerder en het blijft een makkelijk recept.

Nasi
Ingrediënten voor 4 personen
400g gekookte en afgekoelde rijst (een restje dus)
(Evt.) 250g varkensvlees of kip in blokjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
3-4 tl sambal oelek
3 tl komijn
2tl koriander
3-4el ketjap manis
1 prei, in ringen
100g ham in blokjes
Ca. 200g taugé

Verhit een scheutje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloem) en bak ui en knoflook even aan. Voeg de sambal, komijn en koriander toe. Bak mee totdat de kruiden gaan geuren. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg de ketjap en een scheutje water toe.
Voeg wanneer het vlees gaar is de rijst toe en roer zodat het goed met de kruiden vermengd is. Voeg de prei en ham toe en warm enkele minuten mee. Roer de laatste minuut ook de taugé door de nasi en breng eventueel op smaak met extra ketjap.
Wanneer ik er vlees (bijvoorbeeld pittige drumsticks of kipsaté) bij serveer laat ik het vlees vaak achterwegen. Daarnaast voeg ik ook regelmatig wat in dunne reepjes gesneden witte kool toe aan de nasi en wat rode peper voor wat extra pittigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten