Vorig jaar ging ik met Pasen (met nog 10 vrienden) een weekendje weg en nam ik een hele
(zelfgemaakte) Indische rijsttafel mee. Dat was erg lekker, maar ook erg veel
werk (ik had er zelfs een dag voor vrij genomen). Dit jaar ben ik weer, met
dezelfde vrienden, een weekendje weg gegaan. Het eten moest natuurlijk weer
lekker worden, ik heb per slot van rekening een reputatie hoog te houden. Het mocht
daarentegen wel iets minder tijd kosten. Het werd een groot stuk vlees, ideaal
wanneer je kookt voor een groep. Eventjes bewerken en dan de oven de rest van
het werk laten doen. Ik heb gekozen voor
lamsbout, want het was per slot van rekening Pasen. Vraag of je slager de bout
voor je wilt ontbenen, maar neem het bot (in tweeën gehakt) wel mee! (je kunt
het bot er ook in laten zitten, maar dan moet het wel wat langer in de oven.
Daar had ik geen tijd voor).
Ontbeende
lamsbout met rozemarijn
Ingrediënten voor circa 10 personen
2 kg ontbeende lamsbout, bot gehalveerd erbij voor de jus
Flinke bos rozemarijn
Potje ansjovis
1 bol knoflook
Witte wijn
Paar klontjes roomboter
Keukengaren
Vleesthermometer
Warm de oven voor op 200 graden.
Leg het lamsvlees open en verdeel er enkele geplette
tenen knoflook, paar takjes tijm en een paar ansjovisfilet over. Bint de bout
op (probeer de vorm een beetje te manipuleren, zodat het min of meer een goed
gevormde rollade wordt). Maak in de buitenkant met een scherp mesje diverse
inkepingen. Duw in iedere inkeping een stukje knoflook, stukje ansjovis en een
plukje rozemarijn. Wrijf de buitenkant in met olijfolie en kruid met peper en
zout. Verdeel de rest van de rozemarijn en de rest van de knoflooktenen
(geplet) over het midden van de ovenschaal. Leg hier de lamsbout op. Leg ook
het bot in de ovenschaal. Schenk een half glas witte wijn in de schaal en zet
deze in de oven. Draai de temperatuur na 15 minuten terug naar 160 graden en
braad nog circa 45 minuten, tot een kerntemperatuur van 58 graden. Check het
vlees ieder kwartier en voeg nog een scheutje wijn toe.
Haal het vlees uit de oven en leg op een voorverwarmde schaal. Dek het vlees af
met aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten. Zeef de jus en doe terug in de
ovenschaal. Zet de ovenschaal op het fornuis (of indien deze hier niet geschikt
voor is, doe de jus over in een pan (vergeet niet alle aanbaksels goed mee te nemen).
Laat de wijn een beetje inkoken. Zet het vuur laag en monteer met enkele
klontjes boter.
Serveer het lam met de jus en bijvoorbeeld (kriel)aardappeltjes en een groene salade.


Heerlijk, zo'n lamsboutje, Fréderique. Veel gezond spul ook, las ik. You're my girl!
BeantwoordenVerwijderen