Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 7 juni 2012

Chocolade(mousse)taart

Hierbij, zoals beloofd, het recept van de chocoladetaart.De meeste chocoladetaarten zijn gemaakt van een soort chocoladecake met ofzonder grenache. Hartstikke lekker, maar deze taart is anders en naar mijn ideeook wat meer geschikt voor de zomer. De taart heeft een lekkere kruimeligezanddeeg-hazelnoot bodem met als vulling een soort chocolademousse. Het isgebaseerd op een receptje van Goodfood, alleen vond ik de mousse te mousserigen niet stevig genoeg. Dus heb ik het recept wat aangepakt. Het lijkt misschieneen vrij bewerkelijk recept, maar het valt mee (vind ik zelf) en is zeker demoeite waard. Laat je ook niet afschrikken door de chocolademousse. Doordat deeiwitten au bain-marie verhit worden, is de mousse goed te mengen en kan deze (haast)niet mislukken.

Chocolade(mousse)taart

Ingrediënten voor 1 taart (ca. 10 personen)
Deeg
120g bloem
50g gemalen amandelen
85g koude boter, in blokjes
30g kristalsuiker
1 eidooier
Vulling
150g purechocolade
2 eiwitten
100g(riet)suiker
150g crème fraiche (haal op tijd uit de koelkast, zodatdeze niet te koud is)
2 el Tia Maria (of iets dergelijks)
1 taartvorm (met losse bodem) of springvorm van 24 cm

Meng voor het deeg de bloem en amandelpoeder door elkaar.Wrijf de boter er met je vingertoppen doorheen tot het geheel op broodkruimelslijkt. Meng de suiker er doorheen. Voeg eigeel en 1 el koud water toe en kneed (kort)tot een bal. (Kneed voor een luchtig en kruimelig deeg zo kort mogelijk!)Wikkel het deeg in plastic folie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Warm de oven voor op 170 graden.
Vet de taartbodem in. Bekleed de bodem met (op maatgeknipt) bakpapier en vet dit ook goed in.
Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm hiermee. (Somsgaat dit goed, vaak niet. Geen probleem, gewoon de stukjes deeg in de vorm aanelkaar plakken). Bedek de deegbodem met bakpapier en een blinde vulling(gedroogde bonen, rijst, bakknikkers o.i.d). Bak de bodem 15 minuten, verwijderde blinde vulling en bakpapier en bak nog 10 minuten tot de bodem krokant engoudbruin is. Laat de bodem afkoelen.
Breek de chocolade in stukjes en laat in circa anderhalveminuut smelten in de magnetron (roer iedere 30 seconden even door en houd in degaten dat het niet te snel gaat). Laat de chocolade iets afkoelen.
Doe de eiwitten en suiker in een hitte bestendige kom. Klopde eiwitten au bain-marie (gewoon doen, het is niet zo moeilijk als het klinkt.Zachtjes verwarmen op een pan met een bodempje kokend water. Pas op dat hetwater de kom niet raakt) circa 5 minuten (met de handmixer) tot deze dik englanzend zijn. Haal de kom van de pan af en klop nog enkele minuten tot heteiwit wat is afgekoeld.
Mix de chocolade met de crème fraiche. Meng/vouw deeiwitten door het chocolademengsel tot een homogene mousse en meng er tenslotte de Tia Maria doorheen.
Verdeel de mousse over de taartbodem en laat (minimaal)een uur opstijven in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten