Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

maandag 19 maart 2012

Jubelend lekker!

Ik kook regelmatig lekker (al zeg ik het zelf ;-)), soms ben ik buitengewoon tevreden over een receptje en af en toe ben ik jubelend enthousiast over een van mijn creaties! Het laatste is vanavond het geval. Het ideetje zat al een tijd in mijn hoofd, maar het recept is niet zo geschikt voor de winter. Met de lente voor de deur hield niets me meer tegen en het was héérlijk! Ik ben nog nooit in Thailand geweest, maar ik stel me voor dat het eten daar zo zal smaken. Echt waar, dit mòet je proberen! En is het toevallig geen zonnige dag, dan breng je met dit gerecht de zon zelf wel in huis.
Koop een groot stuk rosbief (ca. 1kg, wanneer je altijd met 4 personen eet). Braad de rosbief. Serveer de helft van de rosbief bijvoorbeeld met een lekkere salade en een (zelfgebakken) ciabatta. Pak de rest van de rosbief in plastic- of aluminiumfolie en bewaar in de koelkast voor het volgende recept.  Vindt je dit teveel gedoe, dan zou je het recept eventueel ook met kant-en-klare rosbief van de vleeswarenafdeling kunnen maken (maar dat is vast minder lekker).

Aziatische salade met rosbief
Ingrediënten voor 4 personen
150g glasnoedels
200g peultjes, in lengte in reepjes
2 handjes taugé
3 bosuitjes, in  schuine ringetjes
2/3 komkommer in lucifers
500g rosbief (liefst natuurlijk een restje, maar van de vleeswarenafdeling kan evt. ook)
1 rode peper, ontpit, in ringetjes
1 bos munt, blaadjes grof gehakt
1 bos koriander, blaadjes grof gehakt
1 teen knoflook
Sap van 3 limoenen
4 el vissaus
Klein scheutje sojasaus
1 el bruine suiker

Meng voor de dressing limoensap met vissaus, sojasaus, suiker, knoflook en helft van de rode peper. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de dressing staan om de smaken goed in te laten trekken.
Breng water aan de kook. Voeg de glasnoedels toe, doe het vuur uit en laat 3 minuten wellen. Giet de noedels af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Blancheer de peultjes en taugé  1 minuut. Giet af, spoel kort af met koud water en laat uitlekken.
Snijd het vlees in hele dunne plakjes.
Leg onderop de glasnoedels, verdeel hier de groenten over en vervolgens het vlees. Bestrooi ruim met munt, koriander en rode peper.
Proef de dressing en breng eventueel op smaak met extra limoensap of vissaus. Verdeel tweederde van de dressing over de salade. Zet de rest van de dressing op tafel om naar smaak extra toe te voegen.
Verdeel de ingrediënten over kommetjes, of zoals ik over één groot bord waar je met z’n allen omheen gaat zitten en van gaat smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten