Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 3 juli 2016

Chocoladetaart van Nigella

Ik ben geen zoetekauw en geef dan ook niet zoveel om snoep, koekjes, cake of taart. Echter, deze (veganistische) chocoladetaart van Nigella is echt schandalig lekker! Hij is zeer vol van smaak, maar niet zo zwaar als dat je zou verwachten (ook niet licht hoor, begrijp me niet verkeerd ;-)).

Chocoladetaart van Nigella
Ingrediënten
Voor de cake
225 gr bloem
1½ tl baking soda
½ tl zout
1½ tl oplos espressopoeder
75gr cacao
300gr donkere basterdsuiker
375ml kokend heet water
75gr kokosolie
1½ tl ciderazijn of witte wijnazijn

Voor de icing
60ml koud water
75gr kokosboter (oa te koop bij natuurwinkel de Tuinen, want dit is niet hetzelfde als kokosolie!)
50gr donkere basterdsuiker
1½ tl oplos espressopoeder
1½ tl cacao
150gr donkere chocolade in kleine blokjes (minimaal 70%)

Springvorm van 20cm

Bekleed de springvorm met bakpapier en vet in. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle ingrediënten voor de icing, behalve de chocolade, in een pan. Breng aan de kook en laat alle ingrediënten oplossen. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Roer om de chocolade mooi in de saus te laten smelten. Laat de icing afkoelen.

Mix de bloem, bakingsoda, zout, espressopoeder en cacao in een kom.
Mix in een andere kom de suiker, kokend hete water, kokosolie en azijn, totdat de olie gesmolten is. Roer dit door de droge ingrediënten, schenk in de springvorm en bak voor 30-35 minuten totdat de cake mooi gerezen en gaar is.

Laat de cake in de springvorm afkoelen en haal hem hierna uit de vorm. Roer de icing nog een keer goed door en schenk over de cake.
(Nigella strooit nog rozenblaadjes en pistachenootjes over de taart, maar ik vind het lekkerder zonder.)



  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten