Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

dinsdag 28 februari 2012

Fifty-fifty!

Al jaren heb ik gedachten over eten en receptjes, maar 49 recepten geleden ben ik die gedachten ook daadwerkelijk op papier (of op internet, eigenlijk) gaan zetten.  Hier het vijftigste recept alweer, dat ik op mijn blog post! En het vijftigste recept dat door jullie gelezen wordt, gelukkig. Anders was de lol er ondertussen toch ook wel een beetje vanaf geweest.
Het vijftigste recept moet natuurlijk wel in thema. Dus lekkere fifty-fifty gehaktballen. Met gehaktballen kun je goed variëren. Probeer ook eens met mosterd of pittig met ketjap en sambal. Nu gehaktballen voor bij een (andijvie)stamppotje of aardappelpuree en salade.

Fifty-fifty gehaktballen
Ingrediënten voor 4 personen
400g half-om-half gehakt
1 tl noodmuskaat
1 tl gemberpoeder
Eventueel snufje kruidnagelpoeder
2 tl tomatenpuree
Drupje ketjap
1 ei
2-3 handjes broodkruim (of paneermeel)
Roomboter

Meng gehakt met kruiden, tomatenpuree, ketjap, ei, peper en zout. Voeg broodkruim toe totdat je een stevig, niet te vochtig geheel hebt. Kneed het goed door en vorm er balletjes van.  Verhit ca. 30 gram boter in een braadpan en bak de balletjes op halfhoog vuur rondom bruin. Voeg een scheut water of bouillon toe, doe de deksel (schuin) op de pan en laat op laag vuur 10-15 minuten garen. Voeg, wanneer het vocht te snel verdampt, eventueel nog wat extra water of bouillon toe. Schep de balletjes af en toe om. Haal de deksel van pan en roer nog enkele klontjes boter door de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten