Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 1 februari 2012

Juweeltje

Ik heb het koken niet van een vreemde. Mijn moeder houdt ook van koken en lekker eten. Hierdoor ben ik tijdens mijn jeugd behoorlijk verwend. Het nadeel hiervan is dat het eten elders (eetcafés, diverse restaurants en regelmatig bij andere mensen thuis (sorry daarvoor)) simpelweg tegenvalt.
Tussen al die gerechten van mijn moeder schuilen een paar echte juweeltjes. Gerechten die ik “elders” nog nooit zo goed, laat staan beter, heb gekregen. Het voelt bijna als verraad om hier het receptuur vrij te geven, maar wie weet zal het zich lonen en wordt ik in de toekomst “elders” nog eens getrakteerd op dit recepten-juweeltje. Vergeet alle andere recepten voor aardappelgratin, dit is de enige echte!

Aardappelen au gratin

1 kg aardappelen
2 teentjes knoflook
50 gr boter
2 eieren
2½ dl melk
1½ dl room
nootmuskaat
peper en zout
100 gr geraspte oude kaas
Klontje boter

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne (echt dunne) plakjes (met bijvoorbeeld de keukenmachine, kaasschaaf of mandoline). Snijd een schoongemaakt teentje knoflook doormidden, wrijf hiermee de ovenschotel in en beboter deze daarna. Snipper de knoflook. Breek de eieren en voeg hier de knoflook, melk, room, nootmuskaat, peper en zout toe en klop de eieren los. Leg een laagje aardappelschijfjes in de schotel, strooi er wat geraspte kaas over en schenk er wat van het eimengsel over. Leg daarop weer een laagje aardappelen, bestrooi dat met geraspte kaas en schenk er weer wat van het eimengsel over. Ga zo door tot de aardappelschijfjes op zijn en eindig met geraspte kaas. Verdeel hierover wat snippertjes boter. Schuif de schotel in de oven en laat in 60-70 minuten gaar worden. Lekker met een stukje vlees en bijvoorbeeld spruitjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten