Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 29 januari 2012

Brood zonder te kneden

Ik ben dol op lekker brood. Helaas is lekker brood bij de supermarkt niet te vinden en is het brood van de gemiddelde bakker ook teleurstellend. Dus dacht ik onlangs, dat moet ik zelf beter kunnen. Daarom volg ik nu een tweedaagse broodbakcursus. Gisteren de eerste helft gehad en het was super! Heerlijke broden gebakken met de nodige theorie erbij (want bij een goed brood bakken, komt wel het een en ander kijken). Dit wordt thuis dus oefenen, experimenteren, trial and error en bijschaven, totdat ik de perfecte broden thuis ook kan bakken.
Het recept van vandaag is het recept dat mij enthousiast heeft gemaakt voor het zelf bakken van brood. Het zogenaamde no-knead-bread (zie ook http://video.nytimes.com/video/2006/11/07/dining/1194817104184/no-knead-bread.html), een lekker rustiek brood dat altijd lukt. Je hoeft niet te kneden, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, moet je ook zeker gaan experimenteren. Varieer door de verhoudingen meel/bloem aan te passen (alleen bloem kan natuurlijk ook). Of probeer eens speltmeel en speltbloem of voeg wat roggemeel toe.

Voor één No-knead-bread
2 cups tarwebloem (285g)
1 cup volkorenmeel (145g) (of half rogge-/volkorenmeel)
 ¼ tl instant gist
1 tl zout
Circa 320ml water (1½ cup)

Meng bloem, meel, gist en zout in een kom. Voeg al roerende het water toe. De hoeveelheid water die je nodig hebt, is afhankelijk van je meel, bloem, luchtvochtigheid en temperatuur. Het kan dus zijn dat u iets meer of minder nodig heeft. Meng het snel tot een plakkerig deeg. Zodra het gemengd is, is het goed. Kneden hoeft dus niet. Dek het af met plastic folie en laat 18 uur rijzen.
Stort het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad en vouw het enkele malen dubbel. Leg het bijvoorbeeld op een silicone bakmatje, bestrooi met wat extra bloem, dek af met plasticfolie en laat nog 2 uur rijzen.
Zet een gietijzeren stoofpan in de oven en warm oven (met pan)een half uur voor op 250 graden.
Haal de pan uit de oven (pas op, héét), haal de deksel van de pan en stort het deeg in de pan. Doe snel de deksel weer op de pan en zet hem terug in de oven. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en draai de temperatuur terug naar 200 graden. Bak nog circa 20 minuten, tot het brood gaar is en een mooie krokante korst heeft. Laat op een rooster afkoelen voordat u het aansnijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten