Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 12 februari 2012

Boemboe boontjes

In de winter is het lekker om Oudhollandse klassiekers te eten, maar na een dag schaatsen is het ook heerlijk om op te warmen met kruidig en pittig eten. Dus hebben we vanavond lekker Indisch gegeten. Een combinatie van oude en een paar nieuwe receptjes. Hmmm.
Hier een van mijn favoriete receptjes, Indische boontjes. Ze smaakte erg lekker met Balinese ribbetjes, maar het kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld nasi en/of saté.  En dan geen nasi met kant-en-klaar kruiden hè, die nasi is namelijk niet te nassen! Het recept van de Balinese ribbetjes houden jullie nog van me tegoed.

Indische boontjes
Bijgerecht voor 4 personen
400g sperzieboontjes, gedopt en gehalveerd
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook gesnipperd
3 gepofte kemirienoten
2-3tl sambal oelek
1½ tl bruine suiker
2 tl gemalen koriander
2tl komijn
1tl kurkuma
1tl laos
250ml kippenbouillon
Ca. 6mm santen

Stamp de kerimienoten, knoflook, suiker en kruiden (liefst in een vijzel) tot een pasta. Verhit een scheutje (zonnebloem)olie en bak de ui, kruidenpasta en sambal tot ze geuren. Voeg de boontjes toe en bak ze enkele minuten mee. Voeg de kippenbouillon toe, doe de deksel op de pan en laat de boontjes in 5-7 minuten gaar worden. Laat de santen smelten in de saus. Verhit de saus nog even zonder deksel, indien de saus wat aan de dunne kant is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten