Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 9 februari 2012

Brood, brood, brood en een beetje soep

Afgelopen zaterdag heb ik deel 2 gehad van de fantastische broodbakcursus. Sindsdien kan ik alleen nog maar aan brood denken. Wat voor brood zal ik maken (vandaag desem-gistbrood met bloem, tarwemeel en roggemeel) en hoe kan ik het verder optimaliseren (watertemperatuur van het deeg verhogen? Meer water? Waar in huis heerst het beste rijs-klimaat?)? Eigenlijk levert dit alleen maar voordelen op; lekker brood, ik hoef me geen avond te vervelen en ik heb geen tijd om zenuwachtig te worden voor de aanstaande zelfstandige week in de huisartsenpraktijk. Er is alleen één nadeel. Ik denk nog maar weinig na over andere recepten. Hier dan maar een receptje gekopieerd uit een leuk kookboek, “Home Made Winter”. Zij noemt het een Irish stew, ik zou het eerder een stevige winterse groentesoep met lamsvlees willen noemen.  En ik kan je vertellen, dit smaakt héérlijk met zelfgebakken desem-gistbrood!

Stevige groentesoep met lamsvlees voor 6-8 personen

Klont boter
400g lamsbout in blokjes
1 grote ui, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, gehakt
2 preien, in ringen
1 pastinaak, geschild en in blokjes
2 wortelen, geschild en in blokjes
½ koolraap, geschild en in blokjes
2 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
Paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
Ca. 2l kippenbouillon
100g gerst
Bosje peterselie, gehakt
Zout en peper

Smelt boter in een grote stoofpan. Bak lamsvlees in delen rondom bruin. Voeg alle groenten, behalve de aardappel, toe en laat circa 15 minuten meebakken. Voeg tijm, laurier en royaal zout en peper toe. Schenk bouillon in de pan totdat alles onderstaat.  Breng het aan de kook. Zet op een sudderplaatje op je allerkleinste pitje (of zet het in de oven, als het op het fornuis alsnog te hard gaat). Voeg een half uur voor het serveren de blokjes aardappel en de gerst toe. De soep is klaar wanneer het vlees superzacht is en de aardappel en gerst gaar zijn.
Bestrooi met peterselie en eet met lekker (zelfgebakken) brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten