Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 15 februari 2012

Ouderwets scheuren

Houdt u daar nou ook zo van? Lekker ouderwets recepten uit de krant scheuren. Het gaat ten koste van de tv-gids in de krant, maar zo’n groot gemis is dat niet. Het is natuurlijk veel handiger om deze receptjes van de website van de krant te plukken en ze bijvoorbeeld op je computer op te slaan. Alleen als ik ’s ochtends de krant en dat leuke receptje lees, heb ik daar geen tijd voor en ’s avonds denk ik er natuurlijk niet meer aan. Dat is zonde. Dus om deze receptjes niet te vergeten worden ze uitgescheurd en op het stapeltje in de boekenkast gelegd. De meeste van deze receptjes blijven vervolgens voornamelijk in de kast liggen, sommige worden daadwerkelijk bereid en slechts enkele hebben het geschopt tot mijn vaste receptenrepertoire. Het onderstaande receptje is er daar één van. Het is simpel, lekker en geschikt voor alledag. Hier niet een receptje van mij, maar een (oud) receptje uit de krant.

Varkenskarbonaadjes met shiitake en port
Ingrediënten voor 4 personen
250 gram (verse) shiitake, grote gehalveerd
4 schouderkarbonades
olijfolie
2 takken tijm
1 teen knoflook, geplet
4 eetlepels rode port (of ietsje meer)
1 eetlepel roomboter

Kruid de karbonades met zout en peper en bak samen met de knoflook en tijm, op halfhoog vuur in de olie circa 6-8 minuten. Verwijder de knoflook als hij bruin wordt. Bak in een andere pan de shiitakes in olie en kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan. Blus de pan af met de port en voeg de shiitakes en roomboter toe. Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Leg het vlees terug in de pan en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten