Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 5 februari 2012

Juweeltje – nr. 2

Als mijn moeder indruk wil maken op bezoek ((schoon-)familie of bijvoorbeeld vrienden die carnaval komen vieren), dan doet ze dat natuurlijk met lekker eten. Na een voor- en hoofdgerecht volgt dan een van mijn moeders kookjuweeltjes: de (aardbeien)bavarois. Geloof me, ik heb hier diverse mensen, met pretoogjes van geluk, zich ongans aan zien eten, tot en met het uitlikken van de bak aan toe. En dat is een aardige prestatie, want als mijn moeder bavarois maakt, dan maakt ze veel! Nou kan ik me inbeelden dat veel mensen dit lezen en zich hier niets bij voor kunnen stellen.  Sterker nog, veel mensen krijgen de kriebels en kippenvel van alleen al het woord bavarois. Ik begrijpt dat. Nadat ik het ouderlijk huis heb verlaten ben ik “elders” menigmaal fors teleurgesteld. Voor de duidelijkheid, bavarois is geen glimmend drilpuddinkje en bavarois is ook geen rubbere schoenzool met een chemisch kleurtje. Nee, dìt is bavarois:

Vanillebavarois
½ l melk
¼ l slagroom
3 tot 4 eieren (afhankelijk van de grote), gesplitst
2 zakjes vanillesuiker
6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
5 + 2 + 2 eetlepels suiker

Roer de eidooiers los met 5 lepels suiker.
Breng de melk aan de kook en haal van het vuur. Meng enkele lepels melk (lepel voor lepel) door het ei-suiker-mengsel. Voeg vervolgens het ei-suikermengsel toe aan de hete melk. Knijp de gelatine uit en voeg met de vanillesuiker toe en los op in de melk. Laat het geheel afkoelen (eventueel in een bak ijswater, zodat het sneller gaat).
Klop ondertussen de eiwitten met 2 lepels suiker stijf en in een andere kom de slagroom met de laatste 2 eetlepels suiker stijf.
Schep, wanneer het melk-eimengsel afgekoeld en lobbig is, voorzichtig het eiwit en de slagroom er doorheen. Zet koel weg om verder op te stijven.
Deze bavarois wordt niet super stijf, maar lekker luchtig (doch heftig) en nog een beetje lobbig.
Zelf ben ik nog groter fan van de vruchtenbavarois van mijn moeder. Dat recept zal ongetwijfeld nog eens volgen.

1 opmerking:

  1. dochterlief, ik ga er bijna van blozen, maar de bavarois heb ik van bomma (bonmama) geleerd, en die van haar was nog lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen