Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 1 juli 2012

Home-made ciabatta


Dit receptje heb ik overgehouden van de (geweldige) broodbakcursus die ik in februari heb gevolgd. Het is een erg makkelijk recept, maar je hebt er wel een keukenmachine bij nodig. Ideaal voor het weekend, zeker als je indruk wilt maken (of wanneer je iets goed te maken hebt). Vrijdag- of zaterdagavond het deeg maken en zaterdag- of zondagochtend het deeg uit de koelkast halen, een uur op kamertemperatuur laten komen (terwijl je rustig gaat douchen, de krant halen en een sinaasappeltje perst)  en dan de blits maken door in no-time je eigen home-made broodjes te bakken.

Home-made ciabatta
Ingrediënten voor 6-8 broodjes (afhankelijk van hoe groot je ze maakt)
500g bloem + extra
7g gedroogde gist
11g zout
350ml water (op kamertemperatuur)
30g olijfolie
1 grote plastic bak (of 2 kleinere) met deksel, ingevet met olie

Meng bloem, zout, gist (laat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen, dat dood de gist) en 300ml water in de keukenmachine en kneed circa 6 minuten. Voeg vervolgens het resterende water toe en kneed nog 3 minuten. Voeg tenslotte de olijfolie toe en kneed nog een minuutje. Het deeg is behoorlijk vochtig, maar dat hoort zo.
Doe het deeg in de plastic bak (houdt er rekening mee dat het deeg zal gaan rijzen en het volume meer dan het dubbele zal worden), dek af met het deksel en zet circa 12 uur in de koelkast.
Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat gedurende een uur op kamertemperatuur komen. Warm ondertussen de oven voor op 250 graden. Indien je een pizzasteen hebt, kun je deze mee voorverwarmen (ik bak hier mijn brood altijd op).
Strooi een ruime hoeveelheid (rogge)bloem op het aanrecht. Stort hier het deeg op, bestrooi met wat (rogge)bloem en druk het met je handen tot circa 1 cm dik. Snijd de broodjes in de gewenste vorm.
Bak de broodjes circa 14-15 minuten. Laat een minuut of 10 afkoelen voordat je ze aansnijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten