Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 4 juli 2012

Fudge


Ik wilde al tijden een keertje fudge maken, maar het kwam er nooit van. Nu wel en het is de moeite waard. Lekker zoet voor bij de koffie of thee en in de koelkast zeker 2 weken houdbaar (maar die 2 weken zal het vast niet halen!). Het recept is afkomstig uit een Australische tijdschrift, “super food ideas”. De glucose-siroop is in Engeland en Australië gewoon in de supermarkt te koop, maar in Nederland helaas niet. Je kunt het makkelijk zelf maken door gelijke delen dextrose (wel in de supermarkt of apotheek verkrijgbaar) en water te verhitten en tot een stroperige consistentie in te laten koken. Je kunt het ook achterwegen laten en wat meer suiker of een beetje honing toe voegen.

Melk-chocolade fudge
1 blikje gecondenseerde melk
1 cup / 220g bruine suiker
2 el glucose siroop
125g boter, in blokjes
200g melkchocolade, in kleine blokjes
Vierkante bakvorm met een diameter van circa 20cm (of 2 cakevormen)

Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Wanneer je het bakpapier over de rand laat hangen, kun je de fudge er makkelijk uit tillen.
Verhit de melk, suiker, siroop en boter in een pannetje en laat al roerende 10 minuten opwarmen zonder te koken tot het glimt en de suiker is opgelost. Verhoog de temperatuur en laat al roerende 6-8 minuten koken tot een dikke en vrij stevige karamel. Haal de pan van het vuur, voeg de chocolade toe en roer tot alle chocolade gesmolten is. Verdeel de fudge over de bakvorm en laat zeker 6 uur opstijven in de koelkast. Bewaar de fudge ingepakt in plastic folie in de koelkast.
Snijd in blokjes en serveer bij een kopje thee of koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten