Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zaterdag 14 juli 2012

Ik ga op vakantie en ik neem mee – deel 2

Het is ruim op tijd, een week voor we op vakantie gaan, maar ik ben alweer druk aan het overpeinzen welke kruiden ik mee ga nemen op vakantie. We hebben een Opel Astra station (ja daar zijn we trots op, de hele zomer seinen en “thumbs up” naar onze mede-opel-astra-bezitters ;-)), maar het geeft wel veel ruimte. Een potje kruiden meer of minder maakt dus eigenlijk ook niet meer uit. Weet je wat, ik neem ze gewoon allemaal mee! Of bijna allemaal, want die garam masala  en sumak gebruik ik toch eigenlijk nooit… Nu dan nog maar even een restje yoghurt opmaken met een receptje dat ik op vakantie niet kan maken; yoghurtijs. Het komt gewoon uit een oud philipsboekje dat bij een oude ijsmachine van mijn moeder geleverd werd. Super simpel, maar een ijsmachine is wel handig (al voor ca. 15 euro te koop op marktplaats). Neem een lekkere vette yoghurt (bij voorkeus Griekse/Turkse yoghurt met 10% vet). Heb je toevallig alleen een restje 0% yoghurt, doe jezelf dan een lol, gooi weg en koop die vieze dunne zure bagger gewoon nooit meer. Grrrr.

Romig yoghurtijs
225ml yoghurt (dikke Turkse/Griekse, 10% vet)
100ml slagroom
70g suiker
10g vanillesuiker


Klop de slagroom met suiker en vanillesuiker lobbig. Meng met de yoghurt en schenk in de ijsmachine en bereid volgens de gebruiksaanwijzingen van de ijsmachine.
Schenk het mengsel, indien je geen ijsmachine hebt, in een diepvriesdoos en roer regelmatig door met een vork zodat er geen ijskristallen vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten