Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

dinsdag 10 juli 2012

Super zomerse salade!

De zon is weer verdwenen en volgens de weermannen en weervrouwen komt ‘ie voorlopig ook niet meer terug. Ach, ze zitten er wel vaker naast, dus wie weet. In de tussentijd moeten we het dan maar zelf zomers maken, zoals met deze heerlijk frisse zomerse salade. Watermeloen is op het moment volop verkrijgbaar, dus zonde om te laten liggen (want voor je het weet is de zomer (ik hoor u denken “welke zomer” ;-)) alweer voorbij!). Het is een recept van Nigella Lawson, waarin het zoete van de watermeloen uitstekend combineerd met het zoutige van de feta.  Koop wel even een lekkere vette feta en niet zo’n droge goedkope uit de supermarkt, hè. Een super salade voor als het zinderend heet is, maar ook goed te versmaden op een Oudhollandse natte zomeravond.

Watermeloen, feta en zwarte olijven salade
Ingrediënten voor 8 personen
1 rode ui, in halve ringen
Sap van 2 (sappige) limoenen
1,5kg watermeloen
250g feta (bij voorkeur dodoni)
Flinke bos platte peterselie
Bosje munt
4 el goede extra virgine olijfolie
100g lekkere zwarte olijven
Zwarte peper

Schenk het limoensap over de ui en laat even staan (zodat de ui niet meer zo scherp is).
Snijd de watermeloen in mooie (driehoekige), niet te kleine, blokjes en verdeel over een grote platte schaal. Haal de peterselieblaadjes van de steeltjes en verdeel (ongesneden, als een soort slablaadjes) over de watermeloen. Pluk de muntblaadjes van de steeltjes, snijd in grove plakjes en verdeel over de meloen. Verkruimel de feta over de meloen. Verdeel ook de olijven, ui en limoensap over de meloen. Schenk de olijfolie over de salade, maal er wat zwarte peper over en schep de salade om.
Lekker bij een barbecue of als voorgerecht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten