Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

dinsdag 8 mei 2012

Vliegtuigeten

Vliegtuigeten. Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde kant-en-klaar lasagne nog beter smaakt (ik zou het niet weten, natuurlijk. Het is slechts een inschatting). Maar onderweg naar New York heb ik voor het eerst toch echt lekker zitten smullen in het vliegtuig. Nee, we vlogen niet eerste klas (of het eten daar wel lekker is, zou ik trouwen ook niet weten, helaas) en de inhoud van die aluminium vliegtuigpakjes zagen er bepaald niet appetijtelijk uit. Mijn  zelfgemaakte kipsandwiches daarentegen wel! Hmmm, en verbeelde ik het me nou, of werd ik omringd door blikken van jaloezie en verlangen? Ik begrijp dat het voor de meeste mensen wat ver gaat, een maaltje meenemen het vliegtuig in, maar ik voelde me erg content. Èn de koelkast leeggemaakt (“vakantie-klaar”) èn een kostelijk maaltje met nog een klein home-made rabarbertaartje toe (want ik had ook nog een stengeltje rabarber over die op moest).
Meestal maak ik de sandwiches met restjes van een hele braadkip, maar ik had geen restjes. Dus heb ik een kippenpootje gebruikt.

Kipsandwiches

Ingrediënten voor 4 (dubbele) sandwiches
1 grote (biologische) kippenpoot
8 plakjes ontbijtspek
8 lekkere boterhammen
(huisgemaakte) mayonaise
2 smaaktomaten, in plakjes
Paar blaadjes sla of rucola
Peper en zout

Warm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kip in met peper en zout en leg op een bakplaat in de oven. Bak de kip in circa 50 minuten gaar en goudbruin. Laat wat afkoelen en pluk het vlees eraf.
Verhit een koekenpan en bak de plakjes spek (zonder boter) bruin en krokant. Laat de spek uitlekken op keukenpapier.
Smeer de boterhammen aan 1 zijde in met mayonaise. Verdeel de spek over 4 boterhammen. Verdeel hier de kip, sla, tomaat en wat versgemalen peper over. Dek af met de overige boterhammen.  Klaar!
Lekker in het vliegtuig, als lunch, brunch of picknick!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten