Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 10 mei 2012

Een trakteer-klassiekertje; brownies

Een klassiekertje, voor mij althans. Ideaal wanneer je wilt trakteren, maar weinig tijd hebt om iets te maken. Op verzoek zal ik het recept met jullie delen. Gebaseerd op de brownies van Nigella Lawson, maar net even anders. Geen klassieke brownies, geen chocoladecake, maar iets in het midden.
Niets au bain marie, maar alles gemakkelijk in één pan. Super simpel, dus je hoeft nooit meer die brownies uit de supermarkt te maken (die net zoveel smaak en smeuigheid hebben als de kartonnen verpakking waarin het verkocht wordt).

Brownies met véél chocola

Ingrediënten:
360 gr boter                        
340 gr extra pure chocola (minimaal 70% cacao)         
6 eieren                                
200g kristalsuiker
150g bruine basterdsuiker (of alleen (350g) kristalsuiker)
2 tl vanille extract                                       
250 gr bloem                                      
2tl zout                     
140 gr witte chocoladeblokjes
140 gr pure chocoladeblokjes
(evt. 200 gr walnoten)                  
Groot bakblik (ca.. 30x22cm) ingevet

Warm de oven voor op 180C.
Rooster de walnoten even in een koekenpan.
Smelt de boter in een pan en voeg, wanneer de boter begint te smelten, de extra pure chocola toe. Laat de boter en chocolade op laag vuur al roerende smelten. Voeg de suiker toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe wanneer het ei goed door de chocolade is gemengd. Roer er voorzichtig de bloem en zout doorheen. Voeg ook de chocoladeblokjes en grof gehakte walnoten toe en roer even door. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak circa 25-30 minuten in de oven. Haal de cake uit de oven, laat afkoelen en snijd in blokken.
Optioneel: smelt apart wat extra witte en pure chocola en verdeel dit in strepen over de afgekoelde brownies.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten