Speciaal voor mijn Brabantse vrienden heb ik me dit
weekend eens goed uitgesloofd. Een uitgebreide Indische rijsttafel en voor bij
het (paas)ontbijt een Brabantse broeder. Dat doe ik graag, want het zijn
dankbare eters. De receptjes van de Indische rijsttafel volgen later. Hier het
recept van de Brabantse broeder. Een recept van Rudolf van Veen, met een hele
kleine aanpassing. Ideaal in plaats van een paasstol en nog lekkerder ook.
Het recept is voor 1 grote Brabantse broeder, waar je
makkelijk 2 dagen van kunt eten met een man of tien. Het kan dus verstandig
zijn om een maatje kleiner te maken, of om er twee te maken en er eentje in te
vriezen.
Brabantse
broeder
Ingrediënten voor 1 grote of 2 kleintjes
450 g rozijnen
Scheutje vanille-extract
365 g melk
14 g gedroogde
gist
660 g bloem
12 g zout
70 g boter
1 ei
70 g suiker
200 g
amandelschaafsel of hele (blanke) amandelen
200 g poedersuiker
kleine tl
speculaaskruiden
1 eiwit
1 ei
Taart/springvorm
van 25cm
Breng de rozijnen met wat water aan de kook. Zet het vuur uit en laat nog 15
minuten wellen. Giet de rozijnen af en laat uitlekken. Verhit de melk tot
lauwwarm. Meng bloem, zout, gist (zorg dat zout en gist niet direct met elkaar
in contact komen, dan werkt de gist minder goed), boter, ei, suiker en
vanille-extract. Kneed vervolgens nog 10 minuten stevig door (of laat de
keukenmachine het werk doen). Leg het deeg in een deegmandje of ingevette kom
en laat afgedekt met plasticfolie of een vochtige theedoek rijzen tot het
volume verdubbeld is (circa 1 uur).
Maak in de
tussentijd het amandelspijs. Maal in een keukenmachine de amandelen met
poedersuiker, speculaaskruiden en eiwit tot amandelspijs en druk uit tot een
plak.
Vet de taartvorm
in. Haal het deeg uit de kom, kneed de rozijnen erdoor en rol er 2 bollen van. Druk
1 bol uit in de springvorm (dit gaat makkelijker wanneer je je handen goed nat
maakt).Verdeel het spijs over het deeg, maar laat 2 cm van de rand vrij. Dek
het spijs af met de rest van het deeg.
Laat de broeder
nog circa 45 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Kluts
het ei en bestrijk de broeder ermee. Zet de broeder in de oven en verlaag de
temperatuur naar 230 graden. Bak de broeder in 12-15 minuten goudbruin en gaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten