Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

maandag 9 april 2012

Brabantse broeder

Speciaal voor mijn Brabantse vrienden heb ik me dit weekend eens goed uitgesloofd. Een uitgebreide Indische rijsttafel en voor bij het (paas)ontbijt een Brabantse broeder. Dat doe ik graag, want het zijn dankbare eters. De receptjes van de Indische rijsttafel volgen later. Hier het recept van de Brabantse broeder. Een recept van Rudolf van Veen, met een hele kleine aanpassing. Ideaal in plaats van een paasstol en nog lekkerder ook.
Het recept is voor 1 grote Brabantse broeder, waar je makkelijk 2 dagen van kunt eten met een man of tien. Het kan dus verstandig zijn om een maatje kleiner te maken, of om er twee te maken en er eentje in te vriezen.

Brabantse broeder
Ingrediënten voor 1 grote of 2 kleintjes
450 g rozijnen
Scheutje vanille-extract
365 g melk
14 g gedroogde gist
660 g bloem
12 g zout
70 g boter
1 ei
70 g suiker
200 g amandelschaafsel of hele (blanke) amandelen
200 g poedersuiker
kleine tl speculaaskruiden
1 eiwit
1 ei
Taart/springvorm van 25cm

Breng de rozijnen met wat water aan de kook. Zet het vuur uit en laat nog 15 minuten wellen. Giet de rozijnen af en laat uitlekken. Verhit de melk tot lauwwarm. Meng bloem, zout, gist (zorg dat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen, dan werkt de gist minder goed), boter, ei, suiker en vanille-extract. Kneed vervolgens nog 10 minuten stevig door (of laat de keukenmachine het werk doen). Leg het deeg in een deegmandje of ingevette kom en laat afgedekt met plasticfolie of een vochtige theedoek rijzen tot het volume verdubbeld is (circa 1 uur).

Maak in de tussentijd het amandelspijs. Maal in een keukenmachine de amandelen met poedersuiker, speculaaskruiden en eiwit tot amandelspijs en druk uit tot een plak.
Vet de taartvorm in. Haal het deeg uit de kom, kneed de rozijnen erdoor en rol er 2 bollen van. Druk 1 bol uit in de springvorm (dit gaat makkelijker wanneer je je handen goed nat maakt).Verdeel het spijs over het deeg, maar laat 2 cm van de rand vrij. Dek het spijs af met de rest van het deeg.
Laat de broeder nog circa 45 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Kluts het ei en bestrijk de broeder ermee. Zet de broeder in de oven en verlaag de temperatuur naar 230 graden. Bak de broeder in 12-15 minuten goudbruin en gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten