Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zaterdag 21 januari 2012

Winterse koekjes

Time flies! Het is winter en al lijkt het buiten wel herfst, voor je het weet is het al weer lente. Veel mensen kunnen niet wachten tot de lente aanbreekt, maar voor het zover is móeten jullie deze heerlijke winterse koekjes uit mijn favoriete kookboek “Home made” proberen! Echt om van te smullen (behalve wanneer je een noten- of pinda-allergie hebt, dan beter van niet).

Nutty wintercookies uit “Home made”

Voor circa 45 stuks:
125g roomboter + extra om in te vetten
250g lichte basterdsuiker of rietsuiker
3 eetl. pindakaas
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
175g bloem
150g havervlokken of havermout
1tl bakpoeder
Snuf zout
1tl kaneel
75g walnoten
75g rozijnen

Klop de boter met de suiker en pindakaas romig. Klop een voor een de eieren erdoor en vervolgens de vanillesuiker. Meng de bloem in een andere kom met de havervlokken, bakpoeder, zout, kaneel, noten en rozijnen. Kneed alles fluks tot een egaal deeg en pak het in plasticfolie. Laat het een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg de bakplaat met bakpapier en besmeer die met wat gesmolten boter. Vorm met twee eetlepels ovale balletjes ter grootte van een walnoot van het deeg en leg ze met een ruime afstan van circa 4 cm uit elkaar op de bakplaat. Bak de koekje ruim 12 minuten. Ze zullen dan nog zacht aanvoelen, maar dat hoort.
Laat ze eerst iets op de bakplaat afkoelen en schep ze daarna met een plat met (of kaasschaaf) op een rooster om verder af te koelen. Bewaar ze in een luchtdicht gesloten trommel of doos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten