Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 12 januari 2012

Mislukte-chocoladekoekjes -restjes-cheesecake, hmmm!!!

Als je nieuwe receptjes probeert, pakt het helaas niet altijd goed uit. Zondag heb ik chocoladekoekjes gebakken uit ‘Home Made’ (mijn favoriete kookboek, by far!!!), maar waarschijnlijk door teveel cacao en te weinig suiker en boter (terwijl ik alles toch keurig afgemeten had) waren ze te bitter en niet krokant genoeg. Gelukkig kan ik heel goed met teleurstellingen omgaan (uhhhm). Je blijft alleen wel met het mislukte resultaat zitten en weggooien is zo zonde. Weggooien van eten is sowieso zonde. Dus wat doen we met mislukte koekjes en restjes crème fraiche (over van een flammenkuche) en ricotta (over van een pastarecept)? Juist, cheesecake! En aangezien het chocoladekoekjes zijn en ik altijd chocolade in huis heb, maken we er maar gelijk een chocolade-cheesecake van!  
Het resultaat was verassend goed (al zeg ik het zelf). De bodem van de koekjes smaakte prima (al had ik nog wat extra suiker toegevoegd) en de bovenkant was een lekkere smeuïge, luchtige (doch heftige) mousse.

Chocolade cheesecake

175g mislukte chocoladekoekjes (of bijv. oreokoekjes)
100g ongezouten boter, gesmolten
250ml slagroom
350g pure chocolade
250g crème fraiche
600g ricotta
175 g kristalsuiker
1 tl vanillearoma
6 eieren gesplitst
springvorm

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de opstaande rand van de springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier. Ik leg altijd een ruim stuk over de onderkant en klik dan de rand vast aan de onderkant (zodat de rest van het bakpapier tussen de ring en de onderkant naar buiten komt).
Maal de koekjes tot kruimels in de keukenmachine. Meng met de gesmolten boter, verdeel over de bodem van de vorm en zet in de koelkast.
Smelt de chocolade met 200ml slagroom au bain marie en laat iets afkoelen.
Meng de crème fraiche, ricotta, rest van de slagroom, suiker en vanillearoma met de hand of in de keukenmachine. Klop de eidooiers er één voor één door. Meng de chocolade erdoorheen.
Klop in een schone kom de het eiwit tot stijve pieken. Spatel het eiwit voorzichtig door de rest. Schenk het mengsel in de springvorm.
Zet de bakvorm in de oven en bak de taart in 2 uur en 15 minuten langzaam gaar (in het midden voelt de taart dan nog wat zacht aan). Schakel de over uit en laat de taart nog een uur in de oven staan. Zet de taart vervolgens nog een nacht in de koelkast staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten