Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 22 november 2012

Ribeye steak

Er moet meer gebarbecued worden! Huh? Nu? In de herfst!?
Ja, waarom niet? Het hoeft echt niet altijd zomer te zijn om de barbecue aan te steken. Neem het van mij aan, een gegrilde steak is in de herfst zeker zo lekker als in de zomer.  Dus haal de barbecue maar weer gewoon van stal en grillen maar!
Ben je nou toch meer zo’n softie die liever in zijn warm gestookte keukentje staat, de grillpan kan ook (maar is natuurlijk wel minder lekker).
 
Ribeye steak
Ingrediënten voor 2 personen
Rib-eye steak van ca . 300 gram
Handje fijngehakte kruiden (bijvoorbeeld een combinatie van rozemarijn, tijm, peterselie en basilicum)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 el olijfolie
1 el balsamico-azijn (of citroensap, ook lekker)
Evt. handje houtchops

Maak de marinade door de  kruiden, knoflook, olie, azijn, peper en zout te mengen. Marineer het vlees minimaal 1 uur (buiten de koelkast, zodat het vlees wat op kamertemperatuur kan komen). Verhit ondertussen de barbecue (of grilpan). Gooi eventueel de in water geweekte houtchops op de hete kolen en grill het vlees circa 7 minuten aan de ene en nog circa 5 minuten aan de andere zijde, of tot een kerntemperatuur van 53 graden (voor medium-rare). Bedruip halverwege met de marinade.
Leg het vlees op een (voorverwarmd) bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 10-15 minuten rusten. Snijd het vlees in plakjes en serveer met bijvoorbeeld frietjes en een groene salade.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten