Terwijl ik vanavond peuzel aan een lekker Irish Stew
restje, ben ik alweer druk aan het bedenken wat voor lekkers we volgende week
allemaal kunnen gaan eten. We hebben nog zalmfilet in de vriezer, dus het wordt
weer hoog tijd voor Nigella’s “Mirin glazed salmon”. Ik ben eigenlijk niet zo’n
groot fan van zalm. Een paar happen vind ik lekker, maar daarna gaat dat
vettige me al snel tegen staan. In dit recept is het vette echter goed in
balans met zout, zuur en zoet. Dus, ook als je niet zo’n grote zalm-fan bent,
gewoon proberen!
Met mirin geglaceerde zalm
Ingrediënten voor 4 personen
60ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
1 el lichtbruine basterdsuiker
60ml sojasaus
4 (dikke en smalle) stukken zalmfilet, elk 125g
2 eetlepels rijstazijn
1 tot 2 lente-uitjes, gehalveerd en in dunnen reepjes
gesneden
Meng mirin, bruine suiker en sojasaus in een
schaaltje waarin de stukken zalm mooi naast elkaar passen. Laat de zalm 3
minuten marineren aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant. Verhit
intussen een grote koekenpan of grillpan met antiaanbaklaag.
Bak de stukken zalm 2 minuten in de hete, droge pan,
draai ze om, giet de marinade erbij en laat de pan nog 2 minuten op het vuur
staan.
Haal de zalm uit de pan. Giet de rijstazijn in de hete
pan en laat het mengsel goed warm worden. Giet het donkere, zoete glazuur over
de zalm en besprenkel met de reepjes lente-ui op. Serveer de zalm met rijst en bijvoorbeeld
pittig gewokte broccoli.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten