Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

maandag 5 november 2012

Mirin geglaceerde zalm à la Nigella

Terwijl ik vanavond peuzel aan een lekker Irish Stew restje, ben ik alweer druk aan het bedenken wat voor lekkers we volgende week allemaal kunnen gaan eten. We hebben nog zalmfilet in de vriezer, dus het wordt weer hoog tijd voor Nigella’s “Mirin glazed salmon”. Ik ben eigenlijk niet zo’n groot fan van zalm. Een paar happen vind ik lekker, maar daarna gaat dat vettige me al snel tegen staan. In dit recept is het vette echter goed in balans met zout, zuur en zoet. Dus, ook als je niet zo’n grote zalm-fan bent, gewoon proberen! 

Met mirin geglaceerde zalm
Ingrediënten voor 4 personen
60ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
1 el lichtbruine basterdsuiker
60ml sojasaus
4 (dikke en smalle) stukken zalmfilet, elk 125g
2 eetlepels rijstazijn
1 tot 2 lente-uitjes, gehalveerd en in dunnen reepjes gesneden

Meng mirin, bruine suiker en sojasaus in een schaaltje waarin de stukken zalm mooi naast elkaar passen. Laat de zalm 3 minuten marineren aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant. Verhit intussen een grote koekenpan of grillpan met antiaanbaklaag.
Bak de stukken zalm 2 minuten in de hete, droge pan, draai ze om, giet de marinade erbij en laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan.
Haal de zalm uit de pan. Giet de rijstazijn in de hete pan en laat het mengsel goed warm worden. Giet het donkere, zoete glazuur over de zalm en besprenkel met de reepjes lente-ui op. Serveer de zalm met rijst en bijvoorbeeld pittig gewokte broccoli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten