Liefde gaat door de maag. Dat komt goed uit, want ik heb
hier een behoorlijk goed receptje voor de geliefde huisgenoot! Het is lekker,
het is vlees, het wordt gefrituurd en het mag (als je het mij vraagt) met de
handen gegeten worden. Mijn ervaring leert dat er niet veel meer voor nodig is
om de man tevreden, dan wel gelukzalig te maken. Het recept is van Jamie
Oliver. Het is een beetje bewerkelijk, dus ideaal voor een vrije zaterdag of
zondag. Wij hebben het karkas en de achterpoten ingevroren voor een andere keer
en vonden het vlees dat we overhielden (de voorpoten en de rug) meer dan genoeg
voor twee personen. Jamie gaat uit van wat ruimere porties en gebruikte ook de
achterpoten. Daarnaast gebruikte Jamie een wild konijn, maar tam konijn kan
ook.
Jamie's Essex
Fried Rabbit
Ingrediënten voor 2-4 personen
Olijfolie
1 wild/tam konijn (verdeeld in voorpoten, achterpoten
en 2 of 3 rugstukken)
1 bol knoflook, horizontaal gehalveerd
6 takjes rozemarijn
200ml witte wijn
200ml kippenbouillon
3-4 sneetjes oud witbrood
2 flinke handen geraspte parmezaan
1 bord met bloem
1
bord met 3 losgeklopte eieren
een paar takjes tijm, blaadjes geplukt
Olie
om te frituren (bijvoorbeeld 1½l zonnebloemolie)
1 Citroen, in partjes
Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan, groot genoeg om het konijn
in één laag in te passen. Dep het konijn droog en kruid met peper en zout. Braad
de stukken konijn rondom bruin. Haal de rugstukken uit de pan. Voeg knoflook, 2 takjes
rozemarijn, wijn en bouillon. Doe de deksel op de pan en laat het konijn op laag
vuur 45-60 minuten zachtjes stoven. Voeg eventueel extra bouillon of water toe,
wanneer het te droog wordt. Voeg na 20 minuten de rugstukken toe. Het vlees is
klaar wanneer het mooi zacht en gaar is (het moet bijna van het bot vallen).
Laat het konijn afkoelen.
Maak
ondertussen het broodkruim. Stop brood en de helft van de parmezaan en tijm in
een keukenmachine en maal tot fijn broodkruim en doe in een diep bord of
schaal.
Haal
de stukken konijn eerst door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Haal
vervolgens door het ei en tenslotte door het broodkruim. Besprenkel met de
achtergehouden tijm en parmezaan.
Verhit
de olie in een diepe pan (of frituurpan) tot 180 graden. Frituur de stukken
konijn (in delen) in 3-5 minuten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de laatste 20 seconden ook de achtergehouden takjes rozemarijn toe en
frituur krokant.
Verdeel
de konijn over een groot bord en maal er een beetje zeezout over. Serveer met
citroen en rozemarijn. Eventueel kun je de knoflook uit hun schil knijpen en in
een kommetje losroeren en ook serveren bij het konijn. Lekker
met een groene salade.
Hallo Frederique! Ik kwam via, via op je blog. Leuk blog heb je!
BeantwoordenVerwijderen:)
Ondanks dat 'Jamie hier woont' ken ik heel dit recept niet! Daar moet verandering in komen. Ik ga eens kijken of ik hier het thuis ook kan slijten...
Wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt. En het konijn moet je zeker een keer proberen!
Verwijderen