Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

maandag 29 oktober 2012

Pittige auberginestoof

Zo, wij zijn weer terug van een indrukwekkende vakantie in Israël/Palestina. Gisteren, op de dag van terugkomst, werden we lekker getrakteerd op eten bij vrienden. Maar na een weekje niet koken kon ik mijn verleidelijke keukentje niet weerstaan. Dus heb ik  gisteren alvast wat voorbereidend werk gedaan voor vandaag. Het is gebaseerd op een receptje van bbcgoodfood.com.  Ik maak het vaak grotendeels van te voren klaar en zet de pan in de oven. De oven springt de volgende dag dan aan, terwijl ik op mijn werk nog de laatste dingetjes aan het afronden ben. Dus toen ik vandaag thuis kwam, heb ik alleen nog wat bulgur klaar hoeven maken. Het recept is oorspronkelijk met kleine baby-aubergines en dat is eigenlijk wel het lekkerste. Helaas zie je hier in de winkel of op de markt meestal van die grote aubergine-bommen liggen. Zoek hiertussen in ieder geval de aller kleinsten uit. Vindt je toch mooie baby-aubergines, neem er in dat geval 2 per persoon en stoof ze circa een half uur korter.

Pittige auberginestoof
Ingrediënten voor 4 personen
Olijfolie
2 rode uien, in ringen
4 tenen knoflook, flink gekneusd
2 rode pepers, ontpit en in ringetjes
2 tl korianderpoeder
2 tl komijnpoeder
Klein duimpje verse gember, fijngesneden
4 kleine aubergines
2 blikken gepelde tomaten, à 400g
2 tl suiker
Half kippen- of kruidenbouillonblokje
Handje munt, grof gehakt
Bosje koriander, helft van de steeltjes fijngehakt, blaadjes grof gehakt
2 bosuitjes, in ringetjes
Handje walnoten, grof gehakt (te vervangen door kikkererwten, laat deze dan in de saus meegaren)
Griekse/Turkse yoghurt

Verhit olijfolie in een braadpan en fruit de uienringen enkele minuten aan. Voeg de knoflook, tweederde van de peper, de korianderpoeder en –steeltjes, komijn en gember toe en fruit tot de kruiden beginnen te geuren. Voeg de aubergines (in zijn geheel, inclusief steeltje) toe en bak rondom even aan. Voeg tomaten, bouillonblokje en suiker toe, doe de deksel op de pan en breng aan de kook. (Nu zou je de pan in de oven kunnen zetten en de volgende dag op circa 150 graden aan laten springen). Zet het vuur laag (of de pan eventueel in de oven) en laat de aubergines in circa anderhalf uur gaar en zacht worden. Haal de aubergines uit de pan, snijd in de lengte doormidden en laat nog een minuut of 10 in de pan verder garen. Breng de saus op smaak met peper en zout. Serveer met bulgur of couscous, schep er een flinke lepel yoghurt op en besprenkel met bosui, koriander, walnoten en achtergehouden rode peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten