Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 2 september 2012

Varkenskarbonade, vers van de boer!

Het leuke van (kleine) boeren campinkjes, is dat ze er vaak ook boerderijproducten verkopen, zoals bijvoorbeeld heerlijke (geiten)kaasjes, wijn en lekkere vette gedroogde of verse worst. O, wat is op vakantie zijn toch een straf! ;-)
Vandaag hebben we bij de boer van ons campinkje een mooi vetdoorregen en super malse biologische varkenskarbonade gekocht. Met zo’n mooi stukje vlees moet je niet teveel meer doen, maar gewoon lekker puur houden! Dit recept is zo kinderlijk eenvoudig, je kunt het haast geen recept noemen. Koop wel ècht goed vlees, anders is er geen genot aan te beleven. (Overbodig om te zeggen, maar goed vlees vind je natuurlijk niet in de supermarkt!)

Karbonades
Ingrediënten voor 4 personen
4 mooie karbonades (bijvoorbeeld haaskarbonade), niet te dun
Peper, zout, olijfolie

Steek de barbecue aan (of bak bij slecht weer in de (grill)pan). Wrijf het vlees in met wat peper, zout en olijfolie. (Ik had op de camping toevallig nog wat verse tijm geplukt en ook wat in het vlees gewreven.) Leg de karbonades op de hete barbecue en bak ze (afhankelijk van de grote en dikte) in circa 5 minuten gaar, keer halverwege. (Wij hadden 1 grote dikke karbonade, die had een minuut of 6-7 nodig).
Haal van het vuur en laat nog 10 minuutjes, losjes met aluminiumfolie afgedekt, rusten. Nu niets meer aan doen, geen sausjes of andere opsmuk. Serveer bijvoorbeeld met gepofte aardappelen (die barbecue stook je toch al heet, dan kun je net zo goed een paar in alu-folie verpakte aardappelen tussen de kolen stoppen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten