De laatste vakantieavond is aangebroken. Terwijl ik, met de
ondergaande zon, vanaf ons boeren campinkje uitkijk over de mooie glooiende
wijnvelden van de Loire, denk ik terug aan een heerlijke vakantie. Aan al het
mooie komt een einde, maar dat wil niet zeggen dat we niet nog van vanavond
moeten genieten. In de supermarkt zag de vleesafdeling er vandaag maar armoedig
uit. De visafdeling daarentegen, was om verliefd op te worden! Mooie hele
vissen, mooie filets en verse (levende) kreeften voor een prikkie! Dus vanavond
hebben wij verse kreeft gegeten! Dit was geloof ik de eerste keer in mijn leven
dat ik (op wat insecten na) een dier van zijn leven heb beroofd. Tja, dat was
even wennen en er was nog best wat kracht voor nodig (en wat blijft zo’n beest nog
lang stuiptrekken, zelfs wanneer het al geheel doormidden is en op de barbecue
ligt!). Maar, het resultaat mag er zijn!
Gegrilde
kreeft
Ingrediënten voor 2 personen
1 kreeft
½ citroen, in 2 partjes
Scheutje olijfolie
Zout
Verhit de barbecue.
Je kunt de kreeft eerst een half uur in de vriezer leggen. De één
zegt dat dit voor de kreeft minder erg is, de ander zegt dat het voor de kreeft
juist weer extra naar is. Vervolgens neem je een
zwaar koksmes en zet dit met de punt recht naar beneden op het achterhoofd. Druk
het mes krachtig naar beneden. Klief de kop en vervolgens het lichaam. De
kreeft is nu gehalveerd. Haal de ingewanden eruit. Wrijf het vlees in met een beetje
olie en kruid met wat zout. Leg de kreeft op de barbecue. Laat 6 minuten garen
op de schaalkant en 2 minuten op de vleeskant. Wij hadden een vrij kleine
kreeft, een grote kreeft heeft iets langer nodig. Serveer bijvoorbeeld met
(zelfgebakken) frietjes of lekker brood en een salade.
Lekker, en wat was het nog mooi weer, duurt wel weer even voor het zover is, maar we mogen niet mopperen. Misschien komen we de komende vakantie ook kreeft tegen, want de barbecue gaat natuurlijk weer mee.
BeantwoordenVerwijderen