Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

dinsdag 17 juli 2012

Citroenlimonade

Gezocht: een tijdelijk nieuw baasje. Betrouwbaar en niet terugdeinzend voor eventuele zure gassen die er worden geproduceerd. Voeden hoeft maar één keer per week, waarna graag even liefdevol doorroeren. Een halve dag laten rusten en daarna weer koel opbergen. Met pijn in mijn hart moet ik mijn zelfgekweekte en maanden trouw onderhouden symbiose van bacteriën en schimmels thuis achterlaten. Hoe moet dat nou met mijn zuurdesem als ik 3 weken op vakantie ga? Mijn arme zuurdesem zal verhongeren en versterven! Tja, meenemen is ook niet echt een optie (ik wil ook niet weten wat ermee zou gebeuren wanneer het 3 weken lang in een warme auto of tent staat te borrelen). Misschien is invriezen nog een optie? Een experiment, we zullen zien.
Dan nu nog een receptje van iets wat we zeker wel meenemen op vakantie. Een fles zelfgemaakte citroenlimonade. Geloof me, Wanneer je deze eenmaal hebt geprobeerd, haal je je neus op voor de limonade en frisdrank uit de supermarkt!

Citroenlimonade
Voor circa 500ml siroop:
Rasp en sap van circa 6 citroenen (of meer, je hebt 350ml citroensap nodig)
350g suiker

Verhit alles al roerende in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat nog een uurtje afkoelen en trekken. Schenk de siroop door een fijne zeef in een gesteriliseerde fles en laat verder afkoelen. Lekker met spa rood.

zaterdag 14 juli 2012

Ik ga op vakantie en ik neem mee – deel 2

Het is ruim op tijd, een week voor we op vakantie gaan, maar ik ben alweer druk aan het overpeinzen welke kruiden ik mee ga nemen op vakantie. We hebben een Opel Astra station (ja daar zijn we trots op, de hele zomer seinen en “thumbs up” naar onze mede-opel-astra-bezitters ;-)), maar het geeft wel veel ruimte. Een potje kruiden meer of minder maakt dus eigenlijk ook niet meer uit. Weet je wat, ik neem ze gewoon allemaal mee! Of bijna allemaal, want die garam masala  en sumak gebruik ik toch eigenlijk nooit… Nu dan nog maar even een restje yoghurt opmaken met een receptje dat ik op vakantie niet kan maken; yoghurtijs. Het komt gewoon uit een oud philipsboekje dat bij een oude ijsmachine van mijn moeder geleverd werd. Super simpel, maar een ijsmachine is wel handig (al voor ca. 15 euro te koop op marktplaats). Neem een lekkere vette yoghurt (bij voorkeus Griekse/Turkse yoghurt met 10% vet). Heb je toevallig alleen een restje 0% yoghurt, doe jezelf dan een lol, gooi weg en koop die vieze dunne zure bagger gewoon nooit meer. Grrrr.

Romig yoghurtijs
225ml yoghurt (dikke Turkse/Griekse, 10% vet)
100ml slagroom
70g suiker
10g vanillesuiker


Klop de slagroom met suiker en vanillesuiker lobbig. Meng met de yoghurt en schenk in de ijsmachine en bereid volgens de gebruiksaanwijzingen van de ijsmachine.
Schenk het mengsel, indien je geen ijsmachine hebt, in een diepvriesdoos en roer regelmatig door met een vork zodat er geen ijskristallen vormen.

dinsdag 10 juli 2012

Super zomerse salade!

De zon is weer verdwenen en volgens de weermannen en weervrouwen komt ‘ie voorlopig ook niet meer terug. Ach, ze zitten er wel vaker naast, dus wie weet. In de tussentijd moeten we het dan maar zelf zomers maken, zoals met deze heerlijk frisse zomerse salade. Watermeloen is op het moment volop verkrijgbaar, dus zonde om te laten liggen (want voor je het weet is de zomer (ik hoor u denken “welke zomer” ;-)) alweer voorbij!). Het is een recept van Nigella Lawson, waarin het zoete van de watermeloen uitstekend combineerd met het zoutige van de feta.  Koop wel even een lekkere vette feta en niet zo’n droge goedkope uit de supermarkt, hè. Een super salade voor als het zinderend heet is, maar ook goed te versmaden op een Oudhollandse natte zomeravond.

Watermeloen, feta en zwarte olijven salade
Ingrediënten voor 8 personen
1 rode ui, in halve ringen
Sap van 2 (sappige) limoenen
1,5kg watermeloen
250g feta (bij voorkeur dodoni)
Flinke bos platte peterselie
Bosje munt
4 el goede extra virgine olijfolie
100g lekkere zwarte olijven
Zwarte peper

Schenk het limoensap over de ui en laat even staan (zodat de ui niet meer zo scherp is).
Snijd de watermeloen in mooie (driehoekige), niet te kleine, blokjes en verdeel over een grote platte schaal. Haal de peterselieblaadjes van de steeltjes en verdeel (ongesneden, als een soort slablaadjes) over de watermeloen. Pluk de muntblaadjes van de steeltjes, snijd in grove plakjes en verdeel over de meloen. Verkruimel de feta over de meloen. Verdeel ook de olijven, ui en limoensap over de meloen. Schenk de olijfolie over de salade, maal er wat zwarte peper over en schep de salade om.
Lekker bij een barbecue of als voorgerecht.


woensdag 4 juli 2012

Fudge


Ik wilde al tijden een keertje fudge maken, maar het kwam er nooit van. Nu wel en het is de moeite waard. Lekker zoet voor bij de koffie of thee en in de koelkast zeker 2 weken houdbaar (maar die 2 weken zal het vast niet halen!). Het recept is afkomstig uit een Australische tijdschrift, “super food ideas”. De glucose-siroop is in Engeland en Australië gewoon in de supermarkt te koop, maar in Nederland helaas niet. Je kunt het makkelijk zelf maken door gelijke delen dextrose (wel in de supermarkt of apotheek verkrijgbaar) en water te verhitten en tot een stroperige consistentie in te laten koken. Je kunt het ook achterwegen laten en wat meer suiker of een beetje honing toe voegen.

Melk-chocolade fudge
1 blikje gecondenseerde melk
1 cup / 220g bruine suiker
2 el glucose siroop
125g boter, in blokjes
200g melkchocolade, in kleine blokjes
Vierkante bakvorm met een diameter van circa 20cm (of 2 cakevormen)

Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Wanneer je het bakpapier over de rand laat hangen, kun je de fudge er makkelijk uit tillen.
Verhit de melk, suiker, siroop en boter in een pannetje en laat al roerende 10 minuten opwarmen zonder te koken tot het glimt en de suiker is opgelost. Verhoog de temperatuur en laat al roerende 6-8 minuten koken tot een dikke en vrij stevige karamel. Haal de pan van het vuur, voeg de chocolade toe en roer tot alle chocolade gesmolten is. Verdeel de fudge over de bakvorm en laat zeker 6 uur opstijven in de koelkast. Bewaar de fudge ingepakt in plastic folie in de koelkast.
Snijd in blokjes en serveer bij een kopje thee of koffie.

zondag 1 juli 2012

Home-made ciabatta


Dit receptje heb ik overgehouden van de (geweldige) broodbakcursus die ik in februari heb gevolgd. Het is een erg makkelijk recept, maar je hebt er wel een keukenmachine bij nodig. Ideaal voor het weekend, zeker als je indruk wilt maken (of wanneer je iets goed te maken hebt). Vrijdag- of zaterdagavond het deeg maken en zaterdag- of zondagochtend het deeg uit de koelkast halen, een uur op kamertemperatuur laten komen (terwijl je rustig gaat douchen, de krant halen en een sinaasappeltje perst)  en dan de blits maken door in no-time je eigen home-made broodjes te bakken.

Home-made ciabatta
Ingrediënten voor 6-8 broodjes (afhankelijk van hoe groot je ze maakt)
500g bloem + extra
7g gedroogde gist
11g zout
350ml water (op kamertemperatuur)
30g olijfolie
1 grote plastic bak (of 2 kleinere) met deksel, ingevet met olie

Meng bloem, zout, gist (laat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen, dat dood de gist) en 300ml water in de keukenmachine en kneed circa 6 minuten. Voeg vervolgens het resterende water toe en kneed nog 3 minuten. Voeg tenslotte de olijfolie toe en kneed nog een minuutje. Het deeg is behoorlijk vochtig, maar dat hoort zo.
Doe het deeg in de plastic bak (houdt er rekening mee dat het deeg zal gaan rijzen en het volume meer dan het dubbele zal worden), dek af met het deksel en zet circa 12 uur in de koelkast.
Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en laat gedurende een uur op kamertemperatuur komen. Warm ondertussen de oven voor op 250 graden. Indien je een pizzasteen hebt, kun je deze mee voorverwarmen (ik bak hier mijn brood altijd op).
Strooi een ruime hoeveelheid (rogge)bloem op het aanrecht. Stort hier het deeg op, bestrooi met wat (rogge)bloem en druk het met je handen tot circa 1 cm dik. Snijd de broodjes in de gewenste vorm.
Bak de broodjes circa 14-15 minuten. Laat een minuut of 10 afkoelen voordat je ze aansnijdt.