Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

dinsdag 27 september 2011

Oud en zoutloos brood

Oh, wat is het toch heerlijk in Italië! Heerlijke kaasjes, heerlijke prosciutto, salami, worsten, wijnen, goede pasta, olijfolie (bij een klein olijfolieboertje uit een glaasje geproefd en meteen 3 liter ingeslagen!). En niet te vergeten, heerlijk gegeten bij restaurantjes! Soms zo eenvoudig, maar zó lekker (tagliatelle met sinaasappelsaus, hmmm). Als je hier de pasta eet begrijp je ook ineens waarom deze “al dente” gegeten moet worden. Veel lekkerder dan onze Hollandse doorgekookte pasta (al vereist dit natuurlijk wel goede pasta en niet van die honig/bertolli-bordkartontroep, natuurlijk).
De Italianen stellen me alleen wel teleur op het gebied van brood. De korst is vaak taai, dan wel droog waardoor je je ernstig afvraagt of de bakker je niet het brood van gisteren probeert te slijten. Daarnaast is het brood in Toscane in principe zoutloos. Dus ’s ochtends mis ik mijn home-baked pan-/no-knead-bread en mijn sodabrood. Gelukkig ben ik dat rond lunchtijd allang weer vergeten. Een recept waarvoor dit Italiaanse brood wel uitermate geschikt is, is een Italiaanse broodsalade: panzanella!

Ingrediënten voor 2 personen:
½ oud ciabatta in stukken gescheurd
Stukje komkommer in blokjes
Paar smaaktomaten in blokjes
Evt. wat geroosterde paprika
Bosje basilicum blaadjes gescheurd
2 blikjes sardientjes
5 el goede olijfolie
2 el rode wijnazijn
Klein teentje knoflook, kleingesneden
Handje rucola

Maak de dressing met 1 el olie van de sardientjes, de olijfolie, wijnazijn, knoflook, peper en zout.
Meng alle ingrediënten door elkaar, schep de dressing er doorheen en laat de smaken 20 minuten intrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten