Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 4 september 2011

Een kippetje in het donker

Kamperen doen wij altijd zonder elektriciteit. Lang leve de koelelementen en de gaslamp, althans tot vorig jaar. Toen kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn ouders namelijk een mooie opwindbare lamp. Vorig jaar werkte hij super. Thuis met de stekker opladen en vervolgens op vakantie af en toe bijslingeren. Dit jaar heeft hij het helaas op dag 4 begeven…
Aangezien we op vakantie de neiging hebben regelmatig Bourgondisch laat te eten (na een borreltje en wat te knabbelen hoeven de piepers natuurlijk ook niet om zes uur klaar te staan), betekende dit dat we de groenten nog wel in het daglicht op de barbecue hebben weten te grillen, maar dat de kippenpoten in de schemer op de barbecue gingen en in het pikkedonker er vanaf kwamen. Eten in het donker was een nieuwe beleving, maar het smaakte er zeker niet minder om!
Maar morgen toch maar even op zoek naar een nieuwe lamp.

4 kippenbouten
300ml dikke Griekse yoghurt
2 tl bruine suiker
4 teentjes knoflook
2 tl komijn
3 tl gemalen koriander
3 el peterselie
Schil en sap van ½ - 1 citroen(afhankelijk van hoe sappig hij is)

Kip kun je op allerlei manieren marineren. Marineren in yoghurt is net weer even anders en het vlees wordt er lekker mals van. Het recept is gebaseerd op een recept dat oorspronkelijk geloof ik in de Delicious. heeft gestaan.
Wrijf de kip in met peper en zout. Meng alle ingrediënten in een niet-metalen kom en leg de kippenbouten in de marinade. Laat minimaal 2 uur marineren.
Verhit de barbecue en grill de kippenbouten in ca. 30 minuten gaar. In de winter (of in geval van een hele natte zomer…) kan het natuurlijk ook in de oven. Verwarm dan de oven voor op 180 graden en laat de kip in ca. 45 minuten gaar worden. Zet de laatste 5 minuten de grill aan.
Lekker met gegrilde groenten en knapperig brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten