Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

vrijdag 15 juli 2011

“Ik ga op vakantie en ik neem mee…”

Help! Ik ben aan het inpakken voor de vakantie. Qua kleding is dit nooit zo’n probleem. Less is more, want let’s face it, uiteindelijk draag je toch alleen die fijne versleten en verwassen korte broek, af en toe afgewisseld met dat wulpse zomerjurkje (het oog van de man wil ook wat).
Voor de kampeerspullen heb ik een mooie paklijst samengesteld, dat komt ook wel goed. Het probleem zit ‘m in de kookspullen en de kruiden.
6 jaar geleden, de eerste keer dat ik zelfstandig ging kamperen, wist ik het nog tot de pure essentie te beperken en was de koelbox slechts gevuld met 2 flessen wijn en een groot stuk kaas. Die vakantie 6 jaar geleden volgde nog geen 2 maanden na onze eerste kus. Eten was toen natuurlijk al belangrijk, maar die vakantie toch eigenlijk de bijzaak…
Nu, 6 jaar later, volgt de huwelijksreis en zijn de rollen ietwat omgedraaid. Dus welke kruiden mòeten mee (tijm, rozemarijn, laurier, koriander, komijn, ketjap, sambal, knoflook) en wat kan eventueel thuisgelaten worden (paprikapoeder, venkel, hele korianderzaden, kruidnagel, kaneel, rash el hanout?). Waar is het barbecue-ijzer? Kan ik mijn o zo fijne globalmes meenemen en mijn sudderplaatje? Grote dilemma’s…
En spannend, wat voor ingrediënten kunnen we in Bosnië en Montenegro wel of niet vinden? Hoe volgepakt met oa. wijn, olijfolie en balsamico-azijn zullen we uit Italië terugkeren? 6 weken vakantie voor de boeg! Ik heb er zin in en ach, alle kruiden die ik niet bij me heb kan ik altijd op vakantie nog kopen.
Nu nog even de koelkast leegmaken met behulp van het volgende receptje.

Pasta met tomaat en mozzarella
150 ml goede olijfolie
1 teen knoflook gekneusd
9-12 smaaktomaten (bijv. tasty-tom) in blokjes
3 el kappertjes
Bosje basilicum
2 bollen buffelmozzarella in stukjes
75 g rucola
400 g spaghetti

Verhit de olijfolie met de knoflook in een pannetje tot lauw. Draai het vuur uit en voeg de tomaten, kappertjes, driekwart van de basilicum, peper en zout toe en laat zeker een uur marineren. Verwijder de knoflook.
Kook vervolgens de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen. Voeg de pasta aan de marinade.
Verdeel de rucola over de borden en schep hier de pasta met marinade en de mozzarella op. Breng op smaak met peper en zout en garneer met de achtergehouden basilicum.

Tot over 6 weken!

1 opmerking: