Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 2 maart 2014

Lamsrack met rozemarijn en knoflook

Ik ga op vakantie en neem mee… Nou nemen we al een heleboelmee wanneer we in de zomer gaan kamperen, maar wanneer we op wintersport gaan, nemen we nòg meer mee. Niet alleen moeten er nu kruiden, olie en azijn meegenomen worden, ik neem ook lekker vlees en vis mee. (En natuurlijk mijn creuset, want tijdens de wintersport staat tegenwoordig minimaal één avond een stoofpotje (bijvoorbeeld met varkenswangen) op het programma). Zo namen we dit jaar onder andere zalmfilet, varkenswangen, (paarden)rosbief en lamsrack mee. Die lamsrack was erg lekker en bereiden is een fluitje van een cent (vooral wanneer je over een vleesthermometer beschikt, dus ook die hebben we van huis meegenomen J).
 
Lamsrack met rozemarijn en knoflook
Ingrediënten voor 2 personen
1 lamsrack (of 2 wanneer jullie grote eters zijn)
Takje rozemarijn, naaldjes fijngesneden
Teentje knoflook, fijngesnipperd
Scheutje olijfolie
Klontje boter
Peper en zout

Kruid het vlees met peper, zout, knoflook en rozemarijn en laat gerust 1-2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Warm de oven voor op 150 graden. Verhit boter en olie in de braadpan (bij voorkeur ovenbestendig) en braad het vlees rondom aan. Steek de thermometer in het vlees en laat in de oven garen tot een kerntemperatuur van 52 graden. Haal het vlees uit de oven en laat losjes met aluminiumfolie afgedekt nog 10 minuten rusten. Serveer bijvoorbeeld met salade en krieltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten