Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 30 maart 2014

Gestoofde lamschenkels met gremolata

Met al die lieve lammetjes in de wei, zou je er bijna geen trek meer in hebben, maar hierbij een recept voor gestoofde lamschenkels met gremolata. Het is een receptje uit delicious magazine. Heerlijk zacht, van het bot vallend vlees, dat smelt op de tong.
 
Gestoofde lamschenkels met gremolata
Ingrediënten voor 4 personen
4 lamschenkels
1 ui, fijngesneden
1 venkelknol, in dunne plakjes
3 laurierblaadjes
3 takjes rozemarijn
2 tenen knoflook, geplet
1-2 tenen knoflook, zeer fijngesneden
4 takjes tijm
700ml lams- of kippenbouillon
150ml witte wijn
Rasp van 1 citroen
2 el fijngesneden (blad)peterselie
 
Verwarm de oven voor op 140 graden. Verhit in een ovenvaste braadpan olijfolie en braad de schenkels rondom aan. Haal de schenkels uit de pan. Voeg ui en venkel toe en schep ze om tot ze licht kleuren. Voeg laurier, rozemarijn, geplette knoflook en helft van de tijm toe en leg ook de schenkels weer in de pan. Kruid met peper en zout.
Schenk de wijn en bouillon erbij en verwarm tot het kookpunt. Leg de deksel op de pan en zet de pan 2½-3uur in de oven, tot het vlees zeer mals is.
Schep de schenkels in een schaal en dek losjes af met aluminiumfolie. Schep het teveel aan vet van het oppervlak van de saus, breng de saus opnieuw aan de kook en laat hem enkele minuten pruttelen.
Meng de fijngesneden knoflook, citroenrasp en peterselie en strooi over de schenkels. Serveer met knapperig brood of aardappelpuree.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten