Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 5 september 2013

Vlierbessen-bramen-aardbeienjam

 
De lanen in, de paden op! De straten door en de parken in! Houdt je ogen open en je ziet echt overal om je heen die mooie kleine paarse besjes, hangend in delicate bosjes. De vlierbes. De vogels zijn er ook dol op, dus je hebt concurrentie. Vers geplukt uit het handje is de vlierbes niet erg lekker, maar verwerkt in jam of taart heeft dit besje een heerlijk fris zoetige smaak met een pitje (letterlijk en figuurlijk). Dus neem de moeite en ga plukken. Dat plukken werkt bovendien therapeutisch rustgevend, mocht je het nodig hebben.
 
Vlierbessen-bramen-aardbeienjam
In totaal een kilo van bovenstaand fruit, schoongemaakt
(of ander (bijv. pruimen, frambozen) rondzwervend fruit, het liefste overrijp)
Sap van 1 citroen (of niet, als je toevallig geen citroen in huis hebt.
1kg geleisuiker
 
Breng het fruit met het sap van de citroen aan de kook. Eventueel kun je nu de vlierbespitjes eruit zeven. Ik zeef niet, want ik houd van chunky jam en ook die pitjes vind juist wel lekker.
Voeg de suiker toe en laat 5 minuutjes al roerende goed doorkoken.
Schenk de jam in schone potten, draai goed dicht en zet en een minuut of 10 op de kop zodat de potten vacuüm zuigen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten