Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 7 augustus 2013

Pasta met garnalen

Arrgghh. Post-vakantie blues. Ik heb alweer 3 dagen gewerkt, maar het wil gewoon nog niet wennen. Ik wil niet, ik wil niet, ik wil niet! Dat is het alles overheersende gevoel sinds we afgelopen zondag, na 3 weken kamperen, terug naar huis zijn gereden. Rust, ruimte, natuur en lekker eten, wat wil een mens nog meer? Kamperen is het aller-fijnste dat je kunt doen, als je het mij vraagt.
Maar de vakantie is voorbij, dus voor vandaag houden we het kort. Vandaag een pasta, zo simpel dat je hem ook gemakkelijk door je man kunt laten maken (die heeft per slot van rekening nog weken vakantie voor de boeg…).
 
Pasta met garnalen
Ingrediënten voor 4 personen
300g linguine
24 grote garnalen, gepeld (evt. met staartje er nog aan)
1 blik cherrytomaatjes
1 tl chilivlokken
Kleine rode ui in dunne ringen
2 tenen knoflook, platgeslagen
Citroen
Handje fijngesneden peterselie
Olijfolie
Zout

Verhit olijfolie in de hapjes- of koekenpan en fruit de ui enkele minuten zachtjes aan. Voeg knoflook en chilivlokken toe en laat een minuutje meefruiten. Voeg de tomaat toe, breng op smaak met zout en laat zachtjes pruttelen terwijl je de pasta al dente kookt. Voeg een minuutje voor je de pasta klaar is de garnalen toe aan de saus. Giet de pasta af, maar houdt een kopje kookvocht achter. Meng pasta met bijna alle peterselie door de saus en voeg kookvocht toe tot de saus een mooie consistentie heeft. Breng op smaak met een flinke kneep citroensap. Verdeel de pasta over de borden, schenk er nog een straaltje goede extra vergine olijfolie over en garneer met de achtergehouden peterselie.

Een foto zal binnenkort volgen. Dat was echt teveel moeite, voor een dag zoals vandaag…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten