Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 15 augustus 2013

Mosselen op de camping

Stel, je bent op vakantie en hebt op een stukje van circa 4 uur rijden viermaal in de file gestaan.  Tijdens de derde file hebben jullie besloten om maar in de auto te lunchen, wel zo efficiënt. De sfeer bleef natuurlijk buitengewoon goed, maar jullie hebben er wel net even wat langer over gedaan dan dat je je bij het vertrek van de vorige camping had voorgesteld. Eindelijk aangekomen op de plek van bestemming wil je dan, nadat je je tentje hebt opgegooid, nog maar één ding; een koud biertje (zo’n lekkere Franse Kronenbourg) en simpel eten. Onze buurvrouw op de camping vond het erg gewaagd, maar dit culinair wonder vond het al een uitdaging om Franse boontjes te koken (zo anders dan die Hollandse…). Veel simpeler dan mosselen kan eigenlijk niet.

Mosselen met tomaat
Ingrediënten voor 4 personen
2kg mosselen, panklaar
2 worteltjes, in dunne halve plakjes
1 prei, in ringen
2 laurierblaadjes, gekneusd
2-3 tenen knoflook, gekneusd
2 blikken gepelde tomaten
Glas witte wijn
Peper en zout

Gooi alle ingrediënten in de pan. Kruid flink met zout en peper. Breng aan de kook en stoof totdat alle schelpen openstaan. Gooi de gesloten exemplaren weg. Serveer met lekker stokbrood en een mosterdsausje (of ander sausje naar smaak).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten