Na een heerlijke wandelvakantie in Schotland (en
ondertussen ook alweer een fijne mini-fietsvakantie in België) is het weer hoog
tijd voor een nieuw receptje. Tussen deze twee vakanties door zijn we enkele
dagen thuis geweest en was het warempel lekker weer! Tja, dat moet natuurlijk
gevierd worden. Dus hebben we voor een besloten gezelschap (ondergetekende en
huisgenoot) een klein barbecuefeestje gehouden! Het ontbrak echter aan zowel
tijd als zin, om de hele stad door te fietsen naar de biologische slager of
naar de visboer. Vlees en vis van de supermarkt worden hier in huis doorgaans
niet als optie beschouwd en ook het vlees van de plaatselijke Islamitische
slagers voldoet niet aan onze strenge eisen. Na veel gepeins en hersengekraak
was daar een plotselinge ingeving; de paardenslager! Ik begrijp dat dit niet
voor iedereen een optie is, want paardenslagers zijn tegenwoordig in Nederland behoorlijk
schaars. Wij hebben de mazzel dat bij ons om de hoek één van Nederlands laatste
paardenslagers zetelt. Hier hebben we twee mooie paardenkogelbiefstukjes
gekocht. Nou schijnt het dat niet
iedereen ervan gediend is paardenvlees voorgeschoteld te krijgen, maar ik wil
van geen gemiemel horen. Edel beest of niet, ik kan je vertellen, zo’n paardenkogelbiefstuk
is verdomde mals. Daarnaast is het hele paardenvleesschandaal ondertussen
alweer oud nieuws en je bent toch zeker niet van gisteren!
(Paarden)biefstuk van de barbecue met
kruidenboter voor 2 personen
2 (paarden)biefstukken van ca. 150 gram, bij voorkeur
kogel
2 el roomboter
Half fijngesneden teen knoflook
Paar sprietjes bieslook, fijngesneden
Takje peterselie, blaadjes fijngesneden
Evt. andere kruiden naar smaak
Peper en zout uit de molen
Haal het vlees een uurtje van te voren uit de koelkast en
laat op kamertemperatuur komen.
Steek de barbecue aan en wacht tot je gloeiend hete kolen
hebt (vergis je niet, hier moet je echt de tijd voor nemen).
Meng ondertussen roomboter met knoflook, kruiden en zout
uit de molen. Zet tot gebruik in de koelkast.
Kruid de biefstukken met peper en zout. Grill het vlees
(afhankelijk van de dikte) circa 60-90 seconden per kant voor rare, of langer
als je (al kan ik me er niets bij voorstellen) houdt van medium of doorbakken. Leg
het vlees op een voorverwarmd bord en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat het
vlees 10 minuten rusten.
Serveer met de kruidenboter, een gepofte aardappel en
salade, of zoals op de foto met een bugur-venkelsalade met kruiden uit de tuin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten