Het stond al een hele tijd op mijn
verlanglijstje, een keer paella maken. Maar ja, je hebt er zo veel voor nodig
hè. Dan maak je het niet zo snel voor twee personen. Nu lagen er bij mijn
slager van die mooie iberico chorizo worstjes naar mij te lonken. Die moest ik
gewoon proberen en ze leken mij uitermate geschikt voor in de paella. Zo
gezegd, zo gedaan. Het was wat teveel voor twee personen, maar zo hield ik nog
mooi wat over voor de rest van de week. Best handig als je tafelgenoot de hele
week in het buitenland zit.
Met paella kun je het zo bond maken als
je zelf wilt. Ik heb gekozen voor chorizo, kip, garnalen en inktvis, maar
mosselen of venusschelpen en witvis zijn natuurlijk ook lekker.
Paella met chorizo, kip, garnalen en
inktvis
Ingrediënten voor 4 personen
Olijfolie
2 rauwe (iberico) chorizo worstjes, in
plakjes
8 (ongemarineerde) kipkluifjes
8 grote ongepelde garnalen
4 kleine inktvisjes, schoongemaakt en
in ringetjes
5 tenen knoflook, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
Flinke pluk saffraan
400g paellarijst
1l kippenbouillon
1 tl gerookte (Spaanse) paprikapoeder
100g gedroogde kikkererwten
100g doperwten
Klein bosje peterselie, blaadjes grof
gehakt
1 citroen, in partjes
Week de kikkererwten 24 uur in ruim
koud water. Spoel de kikkererwten af en zet op met ruim koud water. Breng het
water aan de kook en laat circa 30 minuten zachtjes koken, totdat ze nog net beet
hebben. Giet de kikkererwten af en spoel af met koud water.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Week
de saffraan in een kopje bouillon.
Verdeel de kipkluifjes over een
ovenschaal, kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Laat de
kipkluifjes circa 30 minuten garen in de oven, keer halverwege.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en
bak de plakjes chorizo rondom bruin. Haal ook de chorizo uit de pan. Voeg ui en
knoflook toe en fruit op laag vuur aan. Voeg de rijst toe en bak totdat de
korrels glazig zien. Bak kort de paprikapoeder mee. Voeg het kopje geweekte saffraan
en de rest van de bouillon toe. Dek de pan af en laat de rijst op laag vuur,
onder af en toe omscheppen, circa 20 minuten zachtjes garen. Voeg nu de
kikkererwten, doperwten, inktvisringen, garnalen en chorizo toe. Voeg zo nodig
nog een scheut extra bouillon toe. Dek de pan af en laat nog 10 minuten
zachtjes garen. Roer halverwege de paella nogmaals om.
Bestrooi met peterselie en serveer met
de kipkluifjes en partjes citroen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten