Sinds een jaar of 2 eten wij minimaal eenmaal per week vegetarisch. Ik
vind het een leuke uitdaging om nieuwe receptjes te vinden en te proberen,
waarbij je vlees of vis niet mist. Soms valt zo’n receptje tegen, maar meestal
is het een succes. Ondertussen heb ik al een heel arsenaal vegetarische
recepten verzameld (waarvan ik helaas circa de helft alweer vergeten ben…).
Daarnaast heb ik sinds kort een nieuw project; minimaal eenmaal per week
huisgenoot P te laten koken. Met pijn in mijn hart toon ik me die avond niet in
mijn keuken. Om vervelende confrontaties te vermijden, ontwijk ik op die
momenten eigenlijk het gehele huis en ga sporten. Ik kom dan goed getimed,
precies op tijd terug om toch nog even de finishing touch aan het gerecht te
kunnen geven. Om teleurstelling en stress te voorkomen, bedenk ik (in goed
overleg) wel alvast van te voren wat er op die avonden gekookt gaat worden. Het
resultaat is meestal een ontplofte keuken, maar ook een smakelijk gerecht. Zoals
onderstaande risotto, zowel vegetarisch, als bereid door de huisgenoot! Het
recept is gebaseerd op de appel, walnoot en gorgonzola risotto van Jamie Oliver.
Risotto met peer, walnoot en
gorgonzola
Ingrediënten voor 4-6 personen
500g (aborio) risottorijst
Ca. 1,5l kippenbouillon
1 sjalot, fijngehakt
3dl witte wijn
50g roomboter
Klein handje (vers) geraspte Parmezaanse kaas
125g gorgonzola, in blokjes
1 nog vrij harde peer, in blokjes en besprenkeld met citroensap
Paar takjes tijm, alleen de blaadjes
Handje grof gehakte walnoten
Extra vergine olijfolie
Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag. Verhit
een scheutje olie in de pan. Fruit de sjalot enkele minuten. Voeg de rijst toe
en roer tot de korrels goed met olie bedekt, warm en glazig zijn. Schenk de
wijn erbij, breng aan de kook en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Voeg
soeplepel voor soepleper de bouillon toe en roer zachtjes tot elke toevoeging
bijna door de rijst is opgenomen. Zorg ervoor dat de risotto steeds heel zachtjes kookt. Ga zo
circa 20 minuten door, totdat de rijst zacht en romig is, maar de korrels nog
steeds vrij stevig zijn. Haal de pan van het vuur,
klop er de boter, Parmezaanse kaas, gorgonzola en tijm doorheen. Breng op smaak
met peper en zo nodig zout (maar door de bouillon is dit meestal niet nodig).
Leg de deksel op de pan en laat de risotto een minuut rusten.
Verhit ondertussen een droge
koekenpan en rooster de walnoten enkele minuten op laag vuur.
Roer
de peer door de risotto en bestrooi met walnoten, een extra beetje Parmezaanse kaas
en besprenkel met een beetje extra vergine olijfolie.
Lekker Fré, ga 'm dit weekend maken!
BeantwoordenVerwijderenLekker recept, maar waar wijkt het af van J. Oliver? Om het echt ' vegetarisch' te maken zou ik groentenbouillon nemen? Oud-Amsterdam lijkt me ook iets i.p.v. parmezaan en harde peren even kort bakken tot ze licht karameliseren is wellicht ook het experiment waard.
BeantwoordenVerwijderen