Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 9 december 2012

Ouderwets pruttelpotje

Regen, sneeuw en kou. Dit vraagt om troosteten, een ouderwets pruttelpotje. Dan heb je gelijk een reden om de hele middag lekker binnen te blijven. Het pruttelpotje van vandaag wordt Boeuf bourguignon. Ik heb al diverse malen Boeuf bourguignon gemaakt en ieder recept lijkt weer net iets van de ander te verschillen. Daarom heb ik ditmaal besloten om me maar eens aan het recept van de kookbijbel (Larousse) te houden. Nou ja, het blijft  natuurlijk een richtlijn, want ik heb het stiekem toch weer een beetje aangepast. Serveer het op zijn Frans met rustiek knapperig brood om lekker mee in de saus te soppen.

Boeuf bourguignon
Ingrediënten voor 4 personen
150g gerookt spek, in kleine reepjes
1 kg stoofvlees (riblappen/sukade), in dobbelstenen van ca. 5cm
4 wortelen, in plakjes
2 uien, in ringen
1 el bloem
6dl rode wijn (bourgogne)
(kalfs)fond
1 teen knoflook, gekneusd
1 el tomatenpuree
Bouquet garni (samengebonden bosje met (bijv.) peterselie, tijm en laurier)
Flinke klont boter
12 kleine uitjes
300g champignons, grote exemplaren gehalveerd

Verhit een beetje olie in de braadpan en bak de spek enkele minuten en haal uit de pan. Voeg het stoofvlees toe en bak in porties rondom bruin. Voeg de wortel en ui toe en laat enkele minuten zweten. Voeg de tomatenpuree toe en laat een minuutje meebakken. Bestuif met de bloem en laat hem wat kleur krijgen. Giet er de wijn en zoveel fond bij dat alles onderstaat. Voeg de knoflook, spek en bouquet garni toe en laat alles circa tweeënhalf uur met de deksel op de pan, op een zo laag vuur (met sudderplaatje) pruttelen.
Verhit ondertussen een andere pan, smelt de boter en fruit hierin de uitjes gaar. Haal de uitjes uit de pan, voeg nog wat boter of olie toe en bak de champignons.
Verwijder de stukken rundvlees en dek af met aluminiumfolie. Schep zo nodig vet van de saus af en kook het stooffond in tot de gewenste dikte. Voeg het vlees, champignons en uitjes toe en warm alles nog even  op.
 
 

1 opmerking:

  1. Echt een heerlijk gerecht, gemaakt van ons eigen kalf!!. Een aanrader!!

    BeantwoordenVerwijderen