Regen, sneeuw en kou. Dit vraagt om troosteten, een
ouderwets pruttelpotje. Dan heb je gelijk een reden om de hele middag lekker
binnen te blijven. Het pruttelpotje van vandaag wordt Boeuf bourguignon. Ik heb
al diverse malen Boeuf bourguignon gemaakt en ieder recept lijkt weer net iets
van de ander te verschillen. Daarom heb ik ditmaal besloten om me maar eens aan
het recept van de kookbijbel (Larousse) te houden. Nou ja, het blijft natuurlijk een
richtlijn, want ik heb het stiekem toch weer een beetje aangepast.
Serveer het op zijn Frans met rustiek knapperig brood om lekker mee in de saus te
soppen.
Boeuf bourguignon
Ingrediënten voor 4 personen
150g gerookt spek, in kleine reepjes
1 kg stoofvlees (riblappen/sukade), in dobbelstenen van
ca. 5cm
4 wortelen, in plakjes
2 uien, in ringen
1 el bloem
6dl rode wijn (bourgogne)
(kalfs)fond
1 teen knoflook, gekneusd
1 el tomatenpuree
Bouquet garni (samengebonden bosje met (bijv.)
peterselie, tijm en laurier)
Flinke klont boter
12 kleine uitjes
300g champignons, grote exemplaren gehalveerd
Verhit een beetje olie in de braadpan en bak de spek
enkele minuten en haal uit de pan. Voeg het stoofvlees toe en bak in porties
rondom bruin. Voeg de wortel en ui toe en laat enkele minuten zweten. Voeg de
tomatenpuree toe en laat een minuutje meebakken. Bestuif met de bloem en laat
hem wat kleur krijgen. Giet er de wijn en zoveel fond bij dat alles onderstaat.
Voeg de knoflook, spek en bouquet garni toe en laat alles circa tweeënhalf uur
met de deksel op de pan, op een zo laag vuur (met sudderplaatje) pruttelen.
Verhit ondertussen een andere pan, smelt de boter en fruit
hierin de uitjes gaar. Haal de uitjes uit de pan, voeg nog wat boter of olie
toe en bak de champignons.
Verwijder de stukken rundvlees en dek af met
aluminiumfolie. Schep zo nodig vet van de saus af en kook het stooffond in tot
de gewenste dikte. Voeg het vlees, champignons en uitjes toe en warm alles nog
even op.
Echt een heerlijk gerecht, gemaakt van ons eigen kalf!!. Een aanrader!!
BeantwoordenVerwijderen