Het is bijna kerst en dat is mooi, want dan zijn er
altijd veel leuke culinaire programma’s op tv. Thuis blijven voor zo’n programma is natuurlijk totaal achterhaald
(thuis blijven voor een tv programma is natuurlijk überhaupt mesjogge). Maar
gelukkig, wat eenmaal op tv is verschenen, is vaak ook op youtube of elders op
het internet terug te vinden. Zo heb ik de afgelopen tijd weer lekker kerstuitzendingen
van Nigella, Gordon Ramsay en Jamie Oliver gekeken. Ondanks dat de laatste in
dit rijtje eigenlijk geboycot zou moeten worden, sinds hij zijn ziel aan de
Albert Hein heeft verkocht (Gourmet- of kant en klaarschotel van Jamie, do I need to say more…), zag ik toch een lekker
receptje dat ik wilde proberen. Jamie maakt het met kalkoen-leftovers, maar met
kip gaat het natuurlijk ook goed.
Jamie's Aziatisch
geïnspireerde salade met kip (of kalkoen)
Ingrediënten voor 4 personen
2 flinke handen vol bruin gaar kippen- of kalkoenvlees
(leftover)
1 flinke handvol cashewnoten
1 handvol gedroogde cranberry’s
2 theelepels vijfkruidenpoeder
1 bos verse munt, alleen de blaadjes
1 bos verse koriander, alleen de blaadjes
150g gemengde sla
1 el vloeibare honing
1 rode Spaanse peper, zonder zaadjes, fijngehakt
voor de dressing:
sap van 1 mandarijn
sap van 1 limoen
1 granaatappel, gehalveerd
½ rode ui, fijngesneden
extra vierge olijfolie
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel sesamolie
Een duim verse gember, geschild en grof
geraspt
Trek het vlees met je vingers in smalle reepjes. Verhit
een droge koekenpan op matig vuur en voeg vlees, cashewnoten, cranberry’s en vijfkruidenpoeder
toe. Roer alles door en laat het rustig roosteren terwijl je met de salade
verdergaat. Schud de pan regelmatig om te voorkomen dat de boel aanbrandt.
Doe de munt en het grootste deel van de korianderblaadjes
met de gemengde slablaadjes in een kom. Maak je dressing in een aparte kom (of
voor gemak maatbeker) door het sap van de mandarijn en de limoen te mengen.
Knijp een van je gehalveerde granaatappels in je handen uit zodat je de zaadjes
opvangt, en gooi die weg. Voeg nu circa driemaal zoveel olijfolie toe als sap
wat je tot nu toe in je kom of maatbeker uitgeknepen hebt. Roer er de geraspte
ui door. Voeg de sojasaus en sesamolie toe. Pers het sap uit de geraspte gember
bij de dressing en gooi de pulp weg.
Roer de dressing goed door elkaar en breng zo nodig op
smaak met nog een beetje sojasaus of extra limoensap. Maak de sla aan met een gedeelte van de
dressing en hussel de blaadjes voorzichtig door elkaar.
Doe de honing bij de kalkoen in de pan en roer tot alle
reepjes ermee in aanraking gekomen zijn. Draai het vuur de laatste paar
seconden op de hoogste stand om het vleesmengsel lekker krokant te maken. Meng het
vleesmengsel met de sla en voeg (zo nodig) nog wat extra dressing toe. Garneer
de salade met granaatappelpitjes (uit de nog ongebruikte helft), rode peper en
achtergehouden korianderblaadjes. Serveer met gestoomde pekingeend-pannenkoekjes
(vul de pannenkoekjes steeds met wat salade en eet uit de hand!).
De foto is niet zo mooi als bij Jamie, maar lekker was het zeker!
Ik heb de salade gemaakt (precies zoals het recept aangeeft) en was wel lekker. Maar de hoeveelheden van de dressing kloppen niet helemaal. Ik had nagenoeg 100ml sap van de manderijn samen met het sap van de limoen en het sap van halve granaatappel. Als je daar dan nog eens 300ml olijfolie aan toe moet voegen heb je 400ml. Dat is veel teveel, de helft had voldoende geweest. Zelf denk ik hem de volgende keer met minder olijfolie te maken. De dressing wordt dan intenser, daardoor iets krachtiger van smaak.
BeantwoordenVerwijderen