Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zaterdag 20 oktober 2012

Irish stew

Als ik aan Ierland denk, denk ik aan regen en als ik aan regen denk, denk ik aan de herfst. Dat is nog helemaal niet zo'n gekke gedachte, want ik las laatst ergens dat Ierland gemiddeld zo'n 225 regendagen per jaar heeft. Het is daar dus eigenlijk het grootste deel van het jaar een soort van herfst. Geen wonder dat ik in de herfst altijd zo'n zin krijg in een Irish stew. Heerlijk na een flinke herfstwandeling en ook bijzonder lekker na bijvoorbeeld een fietstocht door een fikse herfstbui! Het is een recept van Yvette van Boven en komt uit haar kookboek "Home Made Winter". Helaas houdt mijn tafelgenoot er niet zo van (en laat hij dat weten ook; zucht, steun, hoopvolle dan wel smekende blik). Lijkt iets te maken te hebben met een jeugdtrauma. Bij de gedachte aan warme groenten breekt het zweet hem al uit en lopen de rillingen over zijn rug. Ach, hij kan niet altijd zijn zin krijgen en volgens mij heeft hij doorgaans geen reden tot klagen (op culinair gebied althans, over de rest van het huishouden kan ik geloof ik maar beter zwijgen ;-)). En als ik er knapperig zelfgebakken ciabatta of ander lekker brood bij serveer is hij eigenlijk alweer tevreden. De restjes laten zich prima invriezen, maar smaakt de volgende dag als lunch natuurlijk ook goed.
 
Irish stew (soep)
Ingrediënten voor 6 personen
500g lamsvlees in blokjes (bijv. lamsbout)
1 grote ui, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in halve maantjes
2 preien, in ringen
1 pastinaak, geschild en in blokjes
2 wortelen, in blokjes
½ koolraap, geschild en in blokjes
2 grote aardappelen, geschild en in blokjes
Een paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
Ca. 2 liter lams- of kippenbouillon
120g gerst of gort
Een bosje peterselie, fijngehakt
 
Smelt boter in een grote koekenpan. Voeg lamsvlees toe en bak aan alle kanten bruin. Boeg vervolgens alle groenten, behalve de aardappels toe. Schep ze al roerbakkend om en laat ongeveer 15 minuten lekker meebakken. Voeg royaal peper en zout toe. Blus af met de bouillon en giet er zoveel bij dat alles ruim onder staat. Voeg de tijm en laurier toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2 uur zachtjes sudderen.
Voeg, als het bijna gaar is, zeg 30 minuten voor het serveren, de aardappelblokjes en gerst toe. Kook die mee tot ze net gaar zijn.
Bestrooi royaal met peterselie en dien op met lekker knapperig brood.

1 opmerking: