Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 14 oktober 2012

Wortel-kikkererwtenburgertjes

Hmm, hoe laat ik dit nu appetijtelijk klinken? Ik kan me namelijk voorstellen dat de meeste van jullie niet bepaald warm lopen voor iets wat klinkt als een wortel-kikkererwtenburger. Het is een vegaburger, maar die benaming vind ik ook niet juist. Dan klinkt het als zo’n vleesvervanger uit de supermarkt. Tja, er zit niets anders op, u moet het van mij aannemen; het is lekker.
Het recept is gebaseerd op een receptje van zrtdg (een hele leuke site, de moeite waard om regelmatig te bekijken en je vindt in diverse restaurantjes ook leuke kaartjes van ze). Het heeft wat weg van falafel, maar dan met wortel. Gebruik je kikkererwten uit blik dan wordt het geheel wat smeuiger, gebruik je (geweekte) gedroogde kikkererwten dan wordt het wat nootachtiger. Ik kook de geweekte kikkererwten vaak nog kort (een minuut of 10), maar dit is niet noodzakelijk.

Wortel-kikkererwtenburgertjes
Ingrediënten voor 2 personen
150g kikkererwten
150g wortel, geraspt
¼ rode ui, gesnipperd
1 el sesamzaadjes
1 el tahini
½ tl komijnpoeder
½ ei
1 el extra vergine olijfolie
25g paneermeel
Sap en schil van  ¼ citroen
½ komkommer
75ml dikke yoghurt
½ teentje knoflook, fijngesneden
Klein bosje koriander, steeltjes fijngesneden, blaadjes grof gesneden
½ rode peper, fijngesneden
Olijfolie om in te bakken
Rucola
pitabroodjes

Laat de kikkererwten uitlekken en maal grof met de keukenmachine. Rooster  de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin. Meng kikkererwten, wortel, ui, sesamzaadjes, tahini, komijnpoeder, ei, olijfolie, paneermeel, citroensap en –schil en naar smaak de fijngesneden koriandersteeltjes. Kruid met peper en zout. Vorm er 10 ieniemienie burgertjes van en laat ca. 30 minuten in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp in de tussentijd de komkommer, strooi er zout over en laat uitlekken. Meng yoghurt, rode peper en naar smaak korianderblaadjes. Druk het vocht uit de komkommer en voeg deze ook toe aan het yoghurtmengsel.
Verhit ca. ½ cm olijfolie in de bakpan. Voeg de burgertjes toe en bak in ca. 5 minuten aan beide zijden bruin en laat ze nog 10 minuten verder garen in de oven.
Serveer de burgertjes met pitabroodjes, rucola, komkommer-yoghurtsaus en naar smaak met extra rode peper en koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten