Hmm, hoe laat ik dit nu appetijtelijk klinken? Ik kan me
namelijk voorstellen dat de meeste van jullie niet bepaald warm lopen voor iets
wat klinkt als een wortel-kikkererwtenburger. Het is een vegaburger, maar die
benaming vind ik ook niet juist. Dan klinkt het als zo’n vleesvervanger uit de
supermarkt. Tja, er zit niets anders op, u moet het van mij aannemen; het is
lekker.
Het recept is gebaseerd op een receptje van zrtdg (een
hele leuke site, de moeite waard om regelmatig te bekijken en je vindt in
diverse restaurantjes ook leuke kaartjes van ze). Het heeft wat weg van
falafel, maar dan met wortel. Gebruik je kikkererwten uit blik dan wordt het geheel wat smeuiger, gebruik je (geweekte) gedroogde kikkererwten dan wordt het wat nootachtiger. Ik kook de geweekte kikkererwten vaak nog kort (een minuut of 10), maar dit is niet noodzakelijk.
Wortel-kikkererwtenburgertjes
Ingrediënten voor 2 personen
150g kikkererwten
150g wortel, geraspt
¼ rode ui, gesnipperd
1 el sesamzaadjes
1 el tahini
½ tl komijnpoeder
½ ei
1 el extra vergine olijfolie
25g paneermeel
Sap en schil van ¼
citroen
½ komkommer
75ml dikke yoghurt
½ teentje knoflook, fijngesneden
Klein bosje koriander, steeltjes fijngesneden, blaadjes
grof gesneden
½ rode peper, fijngesneden
Olijfolie om in te bakken
Rucola
pitabroodjes
Laat de kikkererwten uitlekken en maal grof met de
keukenmachine. Rooster de sesamzaadjes
in een droge koekenpan lichtbruin. Meng kikkererwten, wortel, ui, sesamzaadjes,
tahini, komijnpoeder, ei, olijfolie, paneermeel, citroensap en –schil en naar
smaak de fijngesneden koriandersteeltjes. Kruid met peper en zout. Vorm er 10 ieniemienie
burgertjes van en laat ca. 30 minuten in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp in de tussentijd
de komkommer, strooi er zout over en laat uitlekken. Meng yoghurt, rode peper
en naar smaak korianderblaadjes. Druk het vocht uit de komkommer en voeg deze
ook toe aan het yoghurtmengsel.
Verhit ca. ½ cm olijfolie in de bakpan. Voeg de
burgertjes toe en bak in ca. 5 minuten aan beide zijden bruin en laat ze nog 10
minuten verder garen in de oven.
Serveer de burgertjes met pitabroodjes, rucola,
komkommer-yoghurtsaus en naar smaak met extra rode peper en koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten