Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

maandag 18 juni 2012

Pittige Mexicaanse nachos

Lekker zomers als de zon schijnt, geschikt als troost-eten wanneer het regent. Kortom, ideaal voor de Nederlandse zomer! Gezellig met zijn alle rond de schaal met bonen en stapelen maar. Op iedere nacho een beetje bonen, tomatensalsa en guacamole en dan hup het mondje in! lekker met je handen eten en vergeet vooral de jalopenopepers niet!

Pittige Mexicaanse nachos

Ingrediënten voor 4 personen
1 zak nachos
1½ blik kidneybonen (of 2 blikken, voor grote eters)
1 blik gepelde tomaten in blokjes
1 el tomatenpuree
1 rode peper zonder zaadjes, kleingesneden
1 teen knoflook, gesnipperd
2 tl gemalen koriander
1tl komijnpoeder
Snuf chilipoeder
1 grote rode ui in halve ringen
Klein blikje mais
2 kleine puntpaprika’s, in blokjes
Hand geraspte kaas
1 bosje verse koriander, grof gehakt
Jalapenopepers in plakjes, hoeveelheid naar smaak

Verhit de ovengrill voor op 200 graden.
Verhit olie in de pan. Fruit de uienringen enkele minuten. Voeg de kruiden, knoflook en rode peper toe en fruit mee tot de kruiden gaan geuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat een minuutje meebakken, voordat je de tomatenblokjes toevoegt. Laat de saus even pruttelen en voeg vervolgens de bonen en mais toe. Voeg na enkele minuten de paprika toe en laat de saus zonder deksel pruttelen tot de saus vrij stevig is. Breng op smaak met zout en peper.
Schenk de bonenprut in een grote ovenschaal en verdeel wat nachos rondom. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas en zet kort onder de grill om de kaas te laten smelten. Haal uit de oven en bestrooi (royaal) met jalopenopepers.
Serveer de bonenschotel met de rest van de nachos, guacamole (mix avocade, rode peper, rode ui, beetje koriander, klein beetje knoflook, tomaatje en limoensap kort in de keukenmachine) en tomatensalsa (kleingesneden tomaat, rode ui, koriander, beetje knoflook, limoensap, olijfolie, peper en zout).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten