Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

vrijdag 11 november 2011

Ik kan het toch niet laten…

Nu ik tijdelijk in Overvecht woon, had ik mij voorgenomen om het mezelf niet te moeilijk te gaan maken. Mijn boodschappen bij de Albert Hein aan de overkant van de straat te gaan halen en simpele gerechten op tafel (nou ja, een tafel hebben we op het moment niet) te zetten. Maar ik kan het toch niet laten. Voor mijn boodschappen ben ik deze week toch voornamelijk naar de bioslager, de bakker, de biowinkel, de kaasboer en toch ook nog maar even naar mijn favoriete winkeltje in mijn eigen buurt gegaan (ik moest toch even gaan kijken hoe het er met de verbouwing voor stond). En ik ben een leuk receptje tegen gekomen, dus bij alleen simpele recepten is het ook niet gebleven.
Ik kan, zeker als ik een avondje alleen thuis ben, urenlang op internet surfen op zoek naar leuke nieuwe receptjes en onlangs heb een leuke en voor mij nieuwe kook-site ontdekt: www.goodfood.com. Voor de kookliefhebber echt een aanrader! Gisteren heb ik meteen een recept van deze site geprobeerd (en een beetje naar eigen hand gezet, dat wel). Een lekker herfstig en vegetarisch recept. Als je echt een vlees-addict bent zou je eventueel kip toe kunnen voegen, maar het is zonder vlees zeker een volwaardig recept.

Ingrediënten voor 2 personen
1 klein pompoentje
2 scheutjes olijfolie
1 teen knoflook geplet
1 teen knoflook fijngehakt
15g gedroogde porcini geweekt in een kopje warm water
Handje verse tijm
200ml slagroom
1 laurierblad
Klein bosje peterselie, blaadjes grof gehakt.
100g gorgonzola
200g gemengde paddenstoelen (ik had cantharellen, oesterzwammen, een boleet en kastanjechampignons)
50g wilde rijst
50g basmatirijst
Een handje gemengde noten, gehakt
Warm de oven voor op 180 graden. Snijd het kapje van de pompoen. Verwijder de pitten en draden. Hol de pompoen uit met een lepel, maar laat 1 cm vruchtvlees aan de randen zitten. Snijd het uitgelepelde vruchtvlees in kleine stukjes. Wrijf de pompoen aan de binnen- en buitenzijde in met olijfolie. Stop de helft van de tijm en de geplette teen knoflook in de pompoen. Zet de pompoen 30-40 minuten op een bakplaat in de oven tot deze gaar is.
Kook in de tussentijd de rijst volgens de verpakking gaar (ik neem anderhalf keer het volume aan vocht, breng het aan de kook en laat het op zo laag mogelijk vuur in circa 13-15 minuten gaar worden).
Meng de room met de laurier, de helft van de overgebleven tijm, helft van het paddenstoelenvocht en de grof gehakte porcini en laat circa 10 minuten inkoken. Laat vervolgens de gorgonzola erin smelten, breng op smaak met zout en peper en laat eventueel verder inkoken tot de gewenste dikte.
Bak de paddenstoelen met de fijngehakte knoflook, achtergehouden tijm en de uitgelepelde pompoen in scheutje olijfolie op halfhoog vuur in circa 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout en meng de peterselie erdoor heen.
Vul de pompoen met paddenstoelen. Rangschik de rijst rondom de pompoen en strooi de gemengde gehakte noten over de rijst. Schenk de saus over de paddenstoelen. Garneer met nog wat extra gehakte peterselie. Hmmmmmmmm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten